Bijgewerkt: 14 juni 2021

Amstelveen handhaaft op de Amstel om overlast van pleziervaart tegen te gaan

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
07-06-2021

Daar, waar de Amstel van Amsterdams in Amstelveens grondgebied overgaat, ondervinden omwonenden met mooi meer geregeld overlast van de pleziervaart. Het gaat dan met name om geluidsoverlast of te hard varen. De gemeente Amstelveen is daarom deze zomer regelmatig op het water te vinden om hierop te handhaven. Op de grens met Amstelveen zijn op twee locaties langs de Amstel borden geplaatst met de belangrijkste regels die gelden op het water.

Sinds vorig jaar handhaaft de gemeente met mooi weer ook op het water. Om de belangrijkste vaarregels onder de aandacht te brengen, heeft de gemeente borden langs de Amstel geplaatst ter hoogte van de Kalfjeslaan vanuit Amsterdam gezien en bij de Hollandsedijk vanuit Uithoorn gezien. 'Wij ontvangen op mooie dagen regelmatig klachten van inwoners die langs de Amstel wonen en overlast ervaren. Het kan niet zo zijn dat opvarenden van plezierbootjes het volume omhoog gooien, zodra ze de Amsterdamse gemeentegrens passeren. Net als in Amsterdam gelden er in Amstelveen ook vaarregels. We hebben nu waarschuwingsborden geplaatst bij de grens naar Amstelveen, zodat voor iedereen duidelijk is wat wel en niet mag. Vorig jaar hebben veel mensen een bootje gekocht, omdat we door corona moesten thuisblijven. De bewoners langs de Amstel mogen hier niet de dupe van worden. Voor volgend jaar overwegen wij om een eigen handhavingsboot aan te schaffen om zo ons handhavingsteam uit te breiden naar het water' - zegt Herbert Raat (VVD) wethouder Handhaving.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Wethouder Herbert Raat onthult een bord met vaarregels aan de Amsteldijk die op de Amstel gelden met Peter Hesp, voorzitter van de Vereniging Amsteloever en de handhavers in hun boot volgen de actie op 4 juni 2021


Eerste proces-verbaal. Vorige week is voor het eerst dit voorjaar handhaving samen met de politie het water op gegaan in Amstelveen. Zij troffen onder meer verschillende aan elkaar vastgemaakte boten aan met grote groepen mensen aan boord. Handhaving heeft vier officiële waarschuwingen uitgedeeld voor geluidsoverlast. Hiernaast is een proces-verbaal uitgeschreven voor wildplassen. Verschillende bewoners van de Amsteldijk lieten blijken dat zij erg blij waren om de handhavingsboot te zien. 

Vaarregels. De pleziervaart moet zich houden aan alle vaarregels, maar er zijn er een paar die in de zomermaanden het vaakst overtreden worden en voor overlast zorgen. Handhaving in Amstelveen is er vorig jaar op drukke en zonnige dagen voor het eerst met een boot op uit getrokken om schippers aan te spreken op hun gedrag.

Op de waarschuwingsborden die zijn geplaatst staan de volgende regels voor varen op de Amstel:

- 9 kilometer per uur is de maximale snelheid op het water

- Houd 1,5 meter afstand

- Geen versterkte muziek

- Geen afval achterlaten

Wie zich niet aan deze regels houdt, riskeert een boete. De gemeente wil dat iedereen in de zomermaanden kan genieten van het mooie weer, zowel op als aan het water.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.