Bijgewerkt: 22 december 2024

Amstelveen heeft er twee rijksmonumenten bij

Nieuws -> Gemeente

Bron: RACM
15-10-2007

Minister Ronald Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap maakte op maandag 15 oktober 2007 tijdens een bijeenkomst voor eigenaren en vertegenwoordigers van gemeentes een lijst openbaar van honderd monumenten bekend. Na de Tweede Wereldoorlog zijn deze in de Wederbouwperiode (tussen 1940-1958) gebouwd en nu als rijksmonument erkend.

Het betreft objecten met bijzondere architectuur of nationale herinneringswaarde, die in aanmerking kwamen voor de status van beschermd rijksmonument. De lijst van topmonumenten is zorgvuldig voorbereid door de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM). De bijeenkomst vond plaats in Leerhotel Het Klooster ofwel Constantinianum te Amersfoort, een van de toppers.

De wederopbouwperiode was een tijd van hard werken, inventief ontwerpen en een sterke centrale sturing. Het was een tijd van ongekende schaarste en tegelijkertijd van optimisme. Ondanks die materiaalschaarste mochten de stedenbouwkundige resultaten er zijn: goede vormgeving die innovatief en veelzijdig was met nieuwe bouwtypen, constructies en materialen.

Door gebrek aan kennis en waardering dreigen monumenten in de wederopbouwwijken voorgoed te verdwijnen of onherstelbaar te worden verminkt. De aanwijzing van deze moderne monumenten kan een bijdrage leveren aan het vergroten van het draagvlak voor deze architectuur bij een breder publiek.

Op de lijst staan vele bekende gebouwen uit verschillende steden met vele kerken, provinciehuizen, villa’s, belastingkantoor, postkantoor in verschillende categorien ingedeeld, zoals: Onderdak, verzorgingsstaat, economie, productie, techniek, verkeer, verzuiling, vorming, vrije tijd, herdenking.



Amstelveen

Amstelveen kreeg twee gebouwen als rijksmonument aangewezen:

-een in de categorie Economie: het kantoor Van Leer’s Vatenfabriek van architect  Marcel Breuer (1958)

Kruiskerk Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2004)

Van Leer’s Vatenfabriek aan de Amsterdamseweg is nu een kantoorcomplex


-en een in de categorie Verzuiling: de Kruiskerk / Vredeskerk van architect Marius Frans Duintjer uit 1953)


Kruiskerk Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2004)

Kruiskerk wordt ook wel de "kerk met de duizend ramen" genoemd


NB:

Waarom bij de Kruiskerk 1953 als bouwdatum staat, is ons onbekend, want volgens onze gegevens was de opening van de kerk op 11 mei 1951. (redactie Amstelveenweb.com)



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.