Bijgewerkt: 28 maart 2024

Amstelveen heeft nieuw Opiumbeleid ontwikkeld

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
14-12-2022

De gemeente Amstelveen heeft nieuw Opiumbeleid ontwikkeld om effectiever en meer op maat op te kunnen treden tegen drugscriminaliteit in woningen. Wanneer drugs (wietplantages) of de voorbereidingen voor drugshandel worden aangetroffen in een woning, kan de burgemeester op basis van het huidige Opiumbeleid besluiten het pand voor een bepaalde periode te sluiten.

Bij sluiting blijken vaak meerdere factoren een rol te spelen waar het huidige Opiumbeleid geen rekening mee houdt. Het nieuwe beleid geeft de burgemeester binnen de bevoegdheden van de Opiumwet de mogelijkheden om dat wel te doen en gerichter op te treden.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Tjapko Poppens burgemeester van Amstelveen


In het huidige beleid wordt een pand bij aanwezigheid van drugs vrijwel altijd gesloten. In het nieuwe beleid wordt, in tegenstelling tot het oude, de hele situatie in ogenschouw genomen en zowel naar de ernst van de overtreding gekeken als naar de omstandigheden van (eventuele) bewoners. In welke mate zijn de bewoners van het pand betrokken bij het misdrijf en wat zijn de persoonlijke gevolgen van de sluiting, bijvoorbeeld met het oog op kinderen. Het nieuwe beleid biedt ruimere kaders om te kijken welke middelen het beste passen bij de omstandigheden, bijvoorbeeld een boete in plaats van een sluiting. Op deze manier kan de burgemeester doelmatig de bevoegdheden uit de Opiumwet gebruiken en effectief optreden tegen drugspanden.

Volgens burgemeester Tjapko Poppens is tegengaan van drugscriminaliteit een speerpunt in het veiligheidsbeleid van de gemeente. 'Drugspanden kunnen tot overlast en onveiligheid leiden en de leefbaarheid in de buurt onder druk zetten. Ons beleid is erop gericht om drugshandel- of teelt in de wijken tegen te gaan. Vaak sluiten we een pand om te voorkomen dat het opnieuw voor drugscriminaliteit wordt gebruikt, maar soms vereisen de omstandigheden een andere maar ook effectieve maatregel. Uitgangspunt is snel en gericht optreden en onze stad veilig houden.'



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.