Bijgewerkt: 5 maart 2024

Amstelveen hijst de regenboogvlag tegen de Nashville-verklaring

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen/D66-Amstelveen/Wikipedia
08-01-2019

Amstelveen hijst de regenboogvlag als statement tegen de Nashville-verklaring. In Amstelveen mag iedereen zichzelf zijn en houden van wie hij of zij wil. Dit statement draagt het college uit door vrijdagochtend samen met raadsleden de regenboogvlag te hijsen bij het raadhuis.

Aanstaande vrijdag 11 januari 2019 doen veel Nederlandse gemeenten mee aan een nationaal protest om een statement te maken tegen de Nashville-verklaring. Honderden orthodoxe christenen en predikanten hebben deze verklaring ondertekend en keren zich daarmee onder meer tegen homoseksualiteit en transgenders. 'Amstelveen is een gemeente voor iedereen en waarin we rekening houden met elkaar en niemand buitensluiten' aldus Floor Gordon (D66) wethouder Emancipatie en discriminatie. 'Dat willen we laten zien door samen met de raadsleden de regenboogvlag te hijsen.'

Met de #SayNoToNashville plaatsen de gemeenten vrijdag een foto van het hijsen van de regenboogvlag op social media. 'We hopen dat deze hashtag trending wordt', zegt wethouder Marijn van Ballegooien PvdA-wethouder. 'Iedereen is gelijkwaardig in Amstelveen. We zijn sinds oktober regenboogstad en werken samen met andere regenbooggemeenten aan het bevorderen van de sociale veiligheid, weerbaarheid en acceptatie van LHBTI-personen.'

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2018)De D66-fractie in Amstelveen heeft met ongeloof kennisgenomen van de Nashville-verklaring. Honderden orthodoxe christenen en predikanten ondertekenden deze verklaring en keren zich daarmee onder meer tegen homoseksualiteit en transgenders. Tolerantie en acceptatie voor LHBTI-ers lijkt dus anno 2019 nog steeds geen vanzelfsprekendheid. Wij vinden het noodzakelijk om ons altijd in te blijven zetten voor de rechten van LHBTI-ers.

Wat D66 Amstelveen betreft overwint liefde altijd. Wie je ook bent, van wie je ook houdt ❤. Laten we ervoor strijden dat iedereen zichtbaar zichzelf kan zijn, in plaats van dat we mensen uitsluiten op basis van seksuele voorkeur of levensovertuiging. Daarom roept Robert Zuidbroek D66-raadslid de gemeente Amstelveen op om de regenboogvlag te hijsen, om aan iedere inwoner van de gemeente te laten zien dat er voor iedereen plek is in de gemeente.

Achtergrond:

De verklaring van Nashville (The Nashville Statement) is een evangelische christelijke geloofsverklaring met betrekking tot menselijke seksualiteit en genderrollen, opgesteld door de Council on Biblical Manhood and Womanhood (CBMW) in Nashville, Tennessee. De verklaring spreekt zich uit voor een definitie van het huwelijk op basis van het tegenovergestelde geslacht, voor trouw binnen het huwelijk, voor kuisheid buiten het huwelijk, en voor een verband tussen biologisch geslacht en 'zelfbeeld als man en vrouw.'

De Verklaring beschrijft het verzet van de ondertekenaars tegen LGBT-seksualiteit, het homohuwelijk, polygamie, polyamorie (de beoefening van, of het verlangen naar, intieme relaties met meer dan één partner), overspel en ontucht. Het werd bekritiseerd door egalitaire christenen en LGBT-activisten, evenals door verschillende conservatieve religieuze figuren.

De verklaring werd opgesteld eind augustus 2017, tijdens de jaarlijkse conferentie van de Ethiek en Religieuze Vrijheidscommissie van de Southern Baptist Convention, in het Gaylord Opryland Resort & Convention Center in Nashville, Tennessee. De verklaring werd online gepubliceerd op 29 augustus 2017. Het werd ondertekend door meer dan 150 evangelische christelijke leiders.

De verklaring bevat een preambule (inleiding) en 14 artikelen. De openingsparagraaf luidt: 'Evangelische christenen aan het begin van de eenentwintigste eeuw leven in een periode van historische overgang. Nu de westerse cultuur steeds meer postchristelijk is geworden, is zij begonnen aan een massale herziening van wat het betekent om een mens te zijn.' De Verklaring presenteert één versie van de complementaire visie op gender en een traditionalistische visie op seksualiteit. Hier kunt u de Nederlandse tekst van de verklaring lezen met de 14 artikelen.


Lees ook het artikel in de Trouw: De storm rond de Nashville-verklaring, verraste de Nederlandse vertalers
Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.