Bijgewerkt: 8 mei 2024

Amstelveen investeert in Uilenstede als tweede culturele hart

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
20-07-2023

De gemeente Amstelveen geeft een culturele impuls aan campus Uilenstede door het vrijgekomen theaterpand, voorheen in gebruik door Cultuurcentrum VU Griffioen, de komende jaren in te zetten als cultureel-maatschappelijke voorziening. Het theater dient meteen als uitvalsbasis voor de Schouwburg Amstelveen als deze naar verwachting in 2025 en 2026 tijdelijk de deuren moet sluiten vanwege een intensieve verbouwing van de cultuurstrip.



De gemeente gaat hiervoor een huurcontract aan met DUWO, eigenaar van het gebouwencomplex op Uilenstede, voor de duur van vijf jaar. Schouwburg Amstelveen en het Amsterdamse Bostheater hebben de handschoen opgepakt om, in samenspraak met andere partijen, een toekomstplan voor het complex te schrijven. 'Het ontwikkelen van een cultureel-maatschappelijke functie in Uilenstede is een ambitie uit het coalitieakkoord 2022-2026. Op dit moment is er nog weinig plek voor ontmoetings- en verbindingsactiviteiten voor onder meer de studenten, anders dan sport en horeca. Daarnaast is het belangrijk dat de schouwburg een plek heeft, zodat voorstellingen kunnen doorgaan als de cultuurstrip wordt verbouwd. Met de ontwikkeling van dit complex tot culturele hotspot waarborgen we de toekomst van de schouwburg en creëren we een tweede cultureel hart in Amstelveen' - zegt Herbert Raat (VVD) wethouder Kunst en Cultuur).

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

Herbert Raat (VVD) wethouder Kunst en Cultuur

Ideeën insturen. Directeur van Schouwburg Amstelveen Dianne Zuidema: 'Wij zijn heel blij met deze vervangende ruimte voor tijdens onze verbouwing en met de mogelijkheid om iets nieuws uit te gaan proberen. Het draagt bij aan het innovatieve karakter van Amstelveen en is een mooie aanvulling op wat er al is. We willen inwoners uitnodigen om mee te denken over de nieuwe naam voor het theatercomplex. Ideeën kunnen gestuurd worden naar dianne@schouwburgamstelveen.nl '

Nieuwe invulling. Het voorlopige plan voor de invulling van het gebouwencomplex beschrijft een cultureel-maatschappelijke plek die fungeert als een productiehuis en broedplaats voor jonge makers waar ruimte wordt geboden voor creatieve activiteiten en samenwerkingen. Het zal ook dienen als een ontmoetingsplek voor verschillende bewoners en gebruikers van het gebied. De komende maanden wordt het plan verder uitgewerkt. Op 15 september 2023 staat de kick-off gepland.

Kosten. De kosten voor het huren van het gebouwencomplex op Uilenstede van 1 augustus 2023 tot 1 augustus 2028 zijn opgenomen in de Perspectiefnota die woensdag 19 juli 2023 is vastgesteld door de gemeenteraad.

Gevraagd besluit

1. Akkoord te gaan met het huren van Uilenstede 106/108A van Stichting DUWO voor de periode van 1 augustus 2023 tot 1 augustus 2028 conform de concept huurovereenkomst Uilenstede 106/108A, onder voorbehoud van de goedkeuring van de raad van de benodigde dekkingsmiddelen zoals opgenomen in de perspectiefnota 2024;

2. Akkoord te gaan met het onderverhuren van Uilenstede 106 (theaterpand) 'om niet' en Uilenstede 108A (bijbehorend zalencomplex) voor een totaalbedrag à € 295.701 (basishuur en lasten nutsvoorzieningen) voor de periode van 1 januari 2024 tot 1 januari 2027 zoals opgenomen in de perspectiefnota 2024 aan de Schouwburg Amstelveen, onder voorbehoud van de goedkeuring van de raad van de benodigde dekkingsmiddelen zoals opgenomen in de perspectiefnota 2024. 3.1 Deze huurovereenkomst gaat in op 1 augustus 2023 (hierna ‘ingangsdatum’) en is aangegaan voor een periode van vijfjaar en loopt tot en met 31 juli 2028.

3.2 Na het verstrijken van de in artikel 3.1 genoemde periode wordt deze huurovereenkomst behoudens beëindiging van deze huurovereenkomst door opzegging door Huurder of Verhuurder in overeenstemming met artikelen 3.3 en 3.4 voortgezet voor een aansluitende periode van vijfjaar, derhalve tot en met 31 juli 2033. Deze huurovereenkomst wordt vervolgens voortgezet voor onbepaalde tijd.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.