Bijgewerkt: 24 april 2024

Amstelveen is een werkstad

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
07-11-2021

Amstelveen is een gemeente, waar mensen graag wonen, werken en leven. Bedrijven en organisaties zorgen voor werkgelegenheid, welvaart en dynamiek in de stad. Amstelveen wil daarom een evenwichtige mix tussen wonen en werken behouden.

Op basis van onderzoek en het consulteren van marktpartijen heeft het college van B en W een aantal besluiten genomen ten aanzien van de kantorenmarkt. Daarmee wordt de focus gelegd op toekomstbestendige gemengde kantoorgebieden met vastgestelde gebiedsvisies of bestemmingsplannen, het aanspreken van eigenaren op het doen van investeringen om kantoren courant te houden en een 'nee, tenzij' beleid voor transformatie-initiatieven voor zover niet in gebiedsvisies of bestemmingsplannen vastgelegd.

Uit recent onderzoek en gesprekken met marktpartijen blijkt dat de kantorenmarkt in Amstelveen krap is. De verwachting is dat de krapte voorlopig aanhoudt en zelfs toeneemt. Daarnaast voldoet een aanzienlijk deel van de kantorenvoorraad in 2023 waarschijnlijk niet aan energielabel C. Zonder noodzakelijke aanpassingen mogen deze panden niet meer gebruikt worden.


De huidige situatie op de kantorenmarkt vraagt om het behouden van kantoormeters in de drie toekomstbestendig te maken gebieden met kantoorfunctie: Kronenburg-Uilenstede, het Stadshart en Legmeer. De transformaties die zijn opgenomen in bestemmingsplannen en gebiedsvisies moeten doorgaan, zoals op Kronenburg-Uilenstede. Dit is nodig om meer verscheidenheid aan functies toe te voegen en de toekomstbestendigheid van het gebied te vergroten. Transformeren naar gemixte woon-werkgebieden met voldoende voorzieningen is daarom nodig. Dat onderdeel is opgesloten in de gebiedsvisies.

Buiten deze transformaties werkt de gemeente in beginsel niet mee aan nieuwe verzoeken. Dit betekent dat de kantoorbestemmingen zo veel mogelijk behouden blijven en geen andere functies tijdelijk en/of permanent worden toegestaan binnen de kantoorbestemming. Het toevoegen van nieuwe meters overweegt de gemeente pas nadat er maximale inspanning is verricht om voldoende en kwalitatief passend aanbod te realiseren op basis van voorgaande uitgangspunten en/of als er aantoonbaar marktruimte voor is. Deze standpunten zijn nodig om de woon-werk balans in Amstelveen in evenwicht te houden.

Foto Amstelveen
(Bron D66-Amstelveen - 2021)

Floor Gordon (D66) wethouder Economisch Zaken


'Kwaliteit van de kantoorpanden en de omgeving speelt een steeds belangrijkere rol. Naast kwantitatief voldoende aanbod, is kwaliteit en aansluiting bij de veranderende wensen en eisen van gebruikers de sleutel tot een gezonde kantorenmarkt. Dit is post-corona nog belangrijker. In de omgeving is een multifunctionele gemengde omgeving met ondersteunende voorzieningen, een goede (OV-)bereikbaarheid, een aantrekkelijke openbare ruimte inclusief ruimte voor ontmoetingen belangrijk. Op pandniveau is het kantoor meer en meer ontmoetingsplek in plaats van een bureauwerkplek. Hierdoor zijn inrichting, indeling en uitstraling steeds belangrijker. Hier ligt een belangrijke verantwoordelijkheid voor eigenaren. Wij roepen hen op tot het doen van noodzakelijke investeringen opdat de kantoorpanden aan minimaal energielabel C en de kwaliteitseisen van de moderne gebruiker voldoen' - geeft Floor Gordon (D66) wethouder Economisch Zaken aan. Lees ook: Ontwikkelingen kantorenmarkt Amstelveen (pdf 3 pagina’s)



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.