Bijgewerkt: 8 mei 2024

Amstelveen is financieel een van de meest gezonde gemeenten

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
24-01-2024

In deze op financieel gebied roerige tijd heeft de gemeente Amstelveen haar financieel gezonde positie behouden. Amstelveen is financieel een van de meest gezonde gemeenten van alle middelgrote gemeenten (50.000-100.000 inwoners) in Nederland. Dit blijkt uit de Benchmark Nederlandse gemeenten 2023 van BDO Accountants & Adviseurs. Amstelveen krijgt van BDO opnieuw het hoogste rapportcijfer, een 10.

Adam Elzakalai (VVD) wethouder Financiën: “Ook gemeente Amstelveen moet keuzes maken op het gebied van financiën. Niet alles kan meer. Ook komt er in 2026 een zogenaamd ‘ravijnjaar’ aan. Het Rijk wil dan 3 miljard euro minder overmaken naar het gemeentefonds en dan krijgen alle gemeenten dus veel minder geld. Hier moeten wij ons op voorbereiden. Dit doen we onder andere door een besparing op de kosten van de gemeentelijke organisatie en een lastenverzwaring. We willen namelijk het huidige voorzieningenniveau en ons sociale beleid op peil houden. Amstelveen staat ondanks alle uitdagingen er naar de toekomst toe relatief goed voor. Van de middelgrote gemeenten staan we op plaats 3 qua financiële gezondheid. We verwachten van het Rijk de komende tijd duidelijkheid over onze financiële toekomst. Dan kunnen we als gemeente keuzes maken voor de toekomst.”

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

Adam Elzakalai (VVD) wethouder Financiën

Investeren in Amstelveen. De gemeenteraad heeft met het vaststellen van de perspectiefnota en begroting 2024 een pakket van voorstellen van meer dan € 9 miljoen structurele lasten en € 56 miljoen incidentele lasten goedgekeurd voor de komende jaren. Het college van B en W wil blijven investeren in onder andere onderwijshuisvesting, zorg, werk en inkomen, wijkcentra, cultuur en in sport. Ook investeert de gemeente om woningbouw mogelijk maken, de mobiliteit op peil te houden en in economie en duurzaamheid. In de leefomgeving zijn investeringen gepland in groen en water, speeltuinen en voor vernieuwing van het Stadshart.

BDO-benchmark. De BDO-benchmark Nederlandse gemeenten komt dit jaar voor de zesde keer uit. In dit rapport brengt BDO de financiële gezondheid van gemeenten objectief in kaart. Amstelveen heeft net als vorig jaar het hoogste rapportcijfer, een 10, gekregen. Dit houdt in dat de gemeente het minste risico loopt om in financiële problemen te komen. Volgens BDO is bij Amstelveen de verhouding tussen schulden en eigen reserves goed. Amstelveen heeft geen groot bedrag aan openstaande schulden of leningen en is in staat op langere termijn aan haar verplichtingen te voldoen. Amstelveen kent een structureel sluitende begroting.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.