Bijgewerkt: 25 juni 2022

Amstelveen is genomineerd voor de SDG-gemeente van 2022

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
10-06-2022

Tijdens de VNG Global Goals Meet-up op 9 juni 2022 in Den Haag is bekend gemaakt dat de gemeente Amstelveen is genomineerd voor de Global Goals gemeenteverkiezing 2022. Er zijn inmiddels al 118 Global Goals gemeenten. Amstelveen is genomineerd in de categorie Visionair. Deze prijs gaat naar de gemeente die de Global Goals op de meest visionaire manier in het gemeentelijke beleid heeft verankerd.

SDG = Sustainable Development Goals (Duurzame Ontwikkelingsdoelen)-Raadsprogramma. De nominatie is voor het SDG-raadsprogramma dat de nieuwe gemeenteraad op 20 april 2022 na de gemeenteraadsverkiezingen heeft vastgesteld. Een raadsprogramma specifiek gericht op de SDG’s is uniek in Nederland. De raad heeft deze raadsperiode een eigen SDG-agenda en gaat aan de slag met drie kernwaarden van Amstelveen in relatie tot deze duurzame ontwikkelingsdoelen: participatie, leefbaarheid en inclusiviteit. Per jaarthema zijn er twee raadsambassadeurs die samen met een werkgroep SDG het jaarthema verder vormgeven.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2022)

Vlnr.: Fatumo Mahamed Farah raadslid van GroenLinks-Amstelveen, Jacqueline Höcker fractievoorzitter van Goed voor Amstelveen, Tjapko Poppens burgemeester van Amstelveen, Debby de Heus raadsgriffier en Marijn van Ballegooijen (PvdA) wethouder Zorg met vijf van de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen


De Sustainable Development Goals (SDG’s), ofwel de Duurzame Ontwikkelingsdoelen, zijn in 2015 door de Verenigde Naties vastgesteld en vormen de mondiale duurzame ontwikkelingsagenda voor 2030. Elke lidstaat is zelf verantwoordelijk voor de vertaling van de SDG’s in het nationaal beleid. Gemeenten kunnen dit vertalen naar lokaal niveau. Amstelveen is een GlobalGoals gemeente geworden en heeft zich aangesloten bij de VNG campagne ‘Gemeenten4GlobalGoals’.

Prijsuitreiking op het VNG-congres. De vakjury bestaat uit Sandra Pellegrom (Nationaal Coördinator SDG’s bij het ministerie van Buitenlandse Zaken), Judith Maas (directeur SDG Nederland) en Ali Rabarison (VNG-directeur inclusieve samenleving). Zij zullen de genomineerden deskundig doornemen en een winnaar voor de drie categorieën Visionair, Verbinder en Grensverlegger aanwijzen. De bekendmaking van de winnaars vindt plaats tijdens het VNG jaarcongres op 28 en 29 juni 2022. De winnaars krijgen brede aandacht voor hun inspanningen rondom de Global Goals en zijn een inspiratie voor andere gemeente(raden). Lees meer over het SDG-Raadsprogramma: https://www.amstelveen.nl/home/nieuws/raad-gaat-aan-de-slag-met-sustainable-development-goals Kijk ook rond op de website: SDG NederlandAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.