Bijgewerkt: 3 december 2022

Amstelveen is voorloper met unieke subsidieregeling voor noodlijdend MKB

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
23-12-2020

Amstelveen heeft vanuit het Lokale Corona Noodfonds al vele miljoenen aan steun verleend aan culturele instellingen, inwoners met schulden tot en met kleine bijdragen voor WMO vervoer en voedselbank. De gemeenteraad stelde 1 miljoen euro beschikbaar voor steun aan noodlijdende MKB bedrijven. De gemeente werkt hard aan de uitvoering van de MKB 1,5 metermaatregelen subsidie en wil al medio januari 2021 ondernemers financiële steun gaan bieden.

Floor Gordon (D66) wethouder Economische Zaken: 'Met deze MKB 1,5 metermaatregelen subsidieregeling zetten we als gemeente iets unieks op lokaal niveau neer om ondernemers een financiële steun in de rug te bieden. Het is belangrijk dat we de motor van onze lokale economie, ons MKB, de crisis door helpen. Het bieden van extra financiële steun voor lokale ondernemers bleek echter lastig vanuit rijksregelgeving. Iedere vorm van financiële steun vanuit de gemeente zou als omzet verrekend worden met Rijkssteunmaatregelen (NOW en TVL). Daardoor zou meer dan 80% van de lokale middelen indirect terugvloeien naar Den Haag. Zodra de rijksmaatregelen worden versoberd, willen wij in Amstelveen alsnog klaar staan om bedrijven extra financieel te steunen. Die steun is tegen die tijd meer dan welkom.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2020)

Floor Gordon (D66) wethouder Economische Zaken tijdens haar bezoek van IJssalon Subzero°s in Winkelcentrum Kostverlorenhof op 2 april 2020


In de tussentijd heeft Amstelveen actief verder gezocht naar andere manieren om lokale ondernemers in de zwaarst getroffen sectoren, zoals horeca, evenementenbranche en detailhandel (met uitzondering van supermarkten, bouwmarkten, webshops) te ondersteunen. ‘Tom Poes verzin een list’ was de afgelopen periode een veelgehoorde uitspraak. We werken nu een subsidieregeling uit voor het MKB tot 50 werknemers (in loondienst) voor gemaakte kosten die niet bedrijfsgerelateerd zijn en betrekking hebben op de anderhalvemetersamenleving. We zijn voor zover ons bekend de eerste gemeente met een dergelijke financiële steunregeling, dat is wel pionieren! Hopelijk lukt het ons deze regeling in de lucht te krijgen en kunnen andere gemeenten ook hun voordeel hiermee doen.'

Amstelveen won bij het uitwerken advies in bij onder andere RVO Nederland, provincies Groningen en Drenthe, een accountantskantoor, de VNG, Kamer van Koophandel. Ook de gesprekspartners in het Platform Ondernemend Amstelveen, zoals KHN Nederland, VNO-NCW MRA, KHN Amstelland, MKB-NL, VAD en OA toonden zich enthousiast over de regelingen. Zij denken actief met Amstelveen mee over de hoogte van de uitkeringen en het onderscheid tussen kleinere en grotere MKB-bedrijven. KHN Amstelland vroeg daarin uitdrukkelijke aandacht voor snelheid en het geven van vertrouwen.

'Een belangrijk uitgangspunt bij het uitwerken van de subsidieregeling is dat we als gemeente niet alle bonnetjes vooraf ter bewijsvoering opvragen en controleren, maar dat we de verantwoordelijkheid voor een correcte aanvraag bij de ondernemer leggen. De gemeente kan achteraf wel (steekproefsgewijs) onderzoek doen naar onderbouwing en de bonnen' - zegt wethouder Gordon.

Daan Kroone (voorzitter KHN Amstelland) en Miriam Geerlings (KHN NL) geven aan: 'We hopen dat het college deze regeling zo snel mogelijk kan vaststellen, zodat we nog in januari tot uitbetaling kunnen overgaan. We hebben die middelen hard nodig om onze rekeningen te kunnen betalen.' Petra Tiel (Manager Public Affairs VNO-NCW Metropoolregio Amsterdam): 'Een hele goede en unieke regeling op lokaal niveau voor bedrijven die echt door corona in de problemen zijn gekomen. Wij hopen dat dit bij andere gemeentes ook navolging zal vinden. Zo kunnen het bedrijfsleven en de voorzieningen in deze moeilijke tijd in stand blijven.'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Daan Kroone eigenaar van Day Foodbar Amstelveen en voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Amstelland


De Rijksoverheid past het economische steun- en herstelpakket aan op actuele ontwikkelingen. Bovendien worden in de uitvoering de mogelijkheden en grenzen verduidelijkt. We hebben te maken met schuivende panelen, waar we met MKB 1,5 metermaatregelen subsidie zo goed en zo snel mogelijk op inspelen om bedrijven ondersteuning te bieden, die nu zo hard nodig is.

Voor gezonde ondernemingen zonder toegang tot een lening bij een bank riep Amstelveen al eerder als eerste gemeente een MBK-noodlening in het leven. Verschillende lokale bedrijven konden hierdoor het einde van het jaar halen.

Het MKB corona steunpakket, bestaat op dit moment uit: MKB Noodlening, uitstel betalingen belasting etc., ondernemersloket, verruiming regelgeving en gedogen (winkelopening/laden en lossen/ruime terrassen/afhaal etc.), werk naar werk en naar verwachting binnenkort de MKB 1,5m maatregelen subsidie.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.