Bijgewerkt: 19 mei 2024

Amstelveen krijgt al zijn geld uit IJsland terug

Nieuws -> Gemeente

Bron: Herbert Raat / Provincie NH
20-10-2014

Herbert Raat, (VVD) wethouder Financiën van de gemeente Amstelveen schrijft het op zijn weblog: 'Goed nieuws, we krijgen al ons geld terug van Landsbanki. In 2008 verloor Amstelveen € 14.9 miljoen, toen de IJslandse bank ten onder ging.  In 2011 ben ik op verzoek van onze advocaten twee keer naar IJsland geweest om rechtszaken bij te wonen. De rechtszaken hebben we gewonnen. Hierdoor kregen we voorrang bij het verdelen van de boedel. Uit de boedel heeft Amstelveen tot nu toe € 8.727.000 gekregen.

Op woensdag 27 augustus 2014 werd duidelijk, dat de Nederlandse overheid zonder overleg met gemeenten en provincie hun vordering op Landsbanki had verkocht. Vervolgens hebben de gemeenten en de provincie Noord-Holland, waar Amstelveen mee samenwerkt besloten om hun openstaande vordering aan de markt aan te bieden.

Vandaag 20 oktober 2014 is bekend geworden, dat de verkoop van de resterende vordering € 6.709.000 oplevert. In totaal komt er daarmee € 15.436.000 naar Amstelveen. De advocaatkosten zijn ruim € 400.000 voor het aandeel van Amstelveen. De enige die er echt rijk van geworden zijn de advocaten, maar wel met resultaat. Gelukkig komt er ook € 536.000 aan rente terug naar onze gemeente.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Herbert Raat, (VVD) wethouder Financiën


Hiermee kunnen we nu dit dramatische dossier positief afsluiten. De les is, dat als je alleen voor de hoogste opbrengst gaat, je van een koude kermis thuis kan komen. Met deze uitkomst kan de voorziening ( € 1.5 miljoen), die de gemeente getroffen had, bijna volledig vervallen. We kunnen het geld goed gebruiken om de reserves te versterken. Jarenlang kwam er op een makkelijke manier veel geld binnen door de verkoop van grond, die tijd is voorbij.

Amstelveen zal steeds meer een beheergemeente worden. Daarom is het van belang, dat bij de laatste ontwikkeling, zoals de Carmenlaan en Lindelaan, wij kwaliteit gaan toevoegen in deze buurten. Je kan je grond tenslotte, maar één keer verkopen.

Amstelveen trekt op met andere gemeenten en de provincie, die ook een vordering hebben op Landsbanki. Deze zogenoemde Noord-Hollandgroep heeft een totale vordering van € 166 miljoen. Graag bedank ik alle collega’s van de groep. Samen konden we de juridische strijd voeren die tot dit resultaat heeft geleidt. De Noord-Hollandgroep is mede tot stand gekomen dankzij mijn voorganger Frans Hellendall. (voormalig VVD wethouder Financiën red.)


Noord-Hollandgroep verkoopt IJsland-vorderingen

De provincie Noord-Holland heeft haar resterende IJslandvorderingen (Landsbanki) verkocht. Het betreft een bedrag van (omgerekend) 81,63 miljoen euro, de hoofdsom en de toegekende rente. De transactie is inmiddels formeel afgerond. ,,Ik ben blij, dat met de verkoop is zeker gesteld, dat nu ook Noord-Holland en haar partners het bedrag volledig terug hebben’’, reageert gedeputeerde Financiën Elisabeth Post.

De provincie maakt onderdeel uit van de zogenaamde Noord-Hollandgroep*, waarin een aantal decentrale overheden, die ook een vordering hadden op Landsbanki, zijn vertegenwoordigd. De provincie heeft een voortrekkersrol gespeeld in de verkoop van hun vorderingen. De provincie Groningen en de gemeenten Den Haag en Woudenberg hebben eveneens deelgenomen aan deze transactie.

De provincie Noord-Holland heeft de Deutsche Bank opdracht gegeven de vordering op de insolvente IJslandse bank Landsbanki te verkopen aan geïnteresseerde marktpartijen en investeerders. De Nederlandse decentrale overheden hadden een totale vordering van ongeveer 187 miljoen euro.

De verkoop, in combinatie met de reeds ontvangen boedeluitkeringen, leidt ertoe dat alle decentrale overheden het volledige bedrag terugkrijgen dat ze in IJsland hadden uitgezet, vermeerderd met toegekende rente. De vorderingen op de boedel van Landsbanki zijn vrij verhandelbaar. Eerder dit jaar heeft De Nederlandsche Bank haar vordering verkocht. Met de opbrengst van de verkoop kan de boekwaarde van de vordering van 81,63 miljoen euro op de balans, volledig worden afgeboekt en kunnen de boeken zonder verlies worden gesloten.

*De Noord-Hollandgroep bestaat uit de provincie Noord-Holland, de gemeenten Asten, Amstelveen, Alphen aan den Rijn, Dordrecht, Goes, Graafstroom, Naarden, Opmeer, Pijnacker-Nootdorp, Texel, Veere en Zundert, het waterschap Roer en Overmaas, de gemeenschappelijke regeling Drechtsteden en Samenwerking Belasting en Waarderen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.