Bijgewerkt: 3 december 2022

Amstelveen niet op de lijst, Nijmegen bespaart de meeste energie

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
09-02-2016

Na de derde ronde van de Klimaatverbond Energy Battle, maakt het Klimaatverbond de balans op. 53 teams en 18 gemeenten hebben deelgenomen. Gemiddeld is er 15,5% elektra bespaard en 5% gas. Dat betekent, dat er gemiddeld een jaarlijkse besparing van 180 euro mogelijk is. Nijmegen behaalde de hoogste procentuele energiebesparing van respectievelijk 26% elektriciteit en 17% gas.

Peter Bot (BBA) wethouder Duurzaamheid: 'Deelnemende bewoners, ambtenaren, raadsleden, leerlingen en hun ouders en ondernemers van de Juniorkamer Amstelland-Meerlanden hebben de afgelopen maanden zich ingezet om energie te besparen. Naast energiebesparende maatregelen als isolatie en zonnepanelen is voor huishoudens bewustwording en dus minder energie verbruiken de effectiefste manier om CO2-uitstoot te verminderen.'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Peter Bot (BBA) wethouder Duurzaamheid tijdens de Ruimte, Wonen en Natuur (RWN) raadscommissievergadering op 19 januari 2016


De gemeente Nijmegen heeft gewonnen met een besparing van maar liefst 26% elektriciteit en 17% gas. Heemskerk werd tweede en gemeente Haarlem eindigde op de derde plaats. Amstelveen is helaas niet opgenomen in de einduitslag, omdat één van de drie deelnemende teams onvoldoende gegevens heeft kunnen leveren. “Bewustwording is belangrijker dan de einduitslag” aldus Helmie Bijleveld, deelnemer namens de gemeente. “Mijn lampen waren al vervangen door spaarlampen en op het gebruik van elektra en warmte let mijn gezin al jaren. Bij de start van de energybattle dachten wij dan ook niet veel meer te kunnen besparen. Na vier weken deelname bleek, dat we ons elektraverbruik met 38% hebben verlaagd door ledlampen te gaan gebruiken en dimmers te voorzien van schakelaars. Want dat dimmers eigenlijk continu stroom gebruiken, dat was mijn grootste eyeopener”.

Energy Battle?

Afgelopen najaar van 2015 startte de 5de editie van de Klimaatverbond Energy Battle. In de energiebesparingswedstrijd gaan gemeenten met 3 teams van elk 10 deelnemers thuis zoveel mogelijk energie besparen met behulp van een slimme energiemeter; de Wattcher. In 4 maanden tijd hebben 53 teams van 18 gemeenten gemiddeld 15,5% elektra en 5% gas bespaard in landelijke energiebesparingswedstrijd.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.