Bijgewerkt: 29 maart 2024

Amstelveen onderzoekt onteigening en doorverkoop Joods vastgoed in de oorlog

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen/Follow The Money/Pointer
16-02-2022

De gemeente Amstelveen laat de onteigening en doorverkoop van Joods vastgoed tijdens en na de Tweede Wereldoorlog voor de toenmalige gemeente Nieuwer-Amstel nader onderzoeken. Hiervoor is opdrachtgegeven aan het onderzoeksteam van de Radboud Universiteit Nijmegen. Het handelen van de gemeente na de bevrijding als het gaat om rechtsherstel voor Joodse inwoners en hun nabestaanden komt ook in het onderzoek aan bod.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn in Nederland duizenden panden van Joden door de Duitse bezetter onteigend en doorverkocht. Na de oorlog kregen de teruggekeerde eigenaren of hun nabestaanden bij het terugkrijgen van hun eigendommen in een aantal steden te maken met langdurige procedures en soms hoge kosten. 'Wij willen weten of dit ook in Amstelveen het geval was, wat daarbij de rol van onze gemeente is geweest en of rechtsherstel heeft plaatsgevonden voor onze Joodse inwoners. “Als uit het onderzoek misstanden naar voren komen in Amstelveen, bekijken we of we alsnog voor rechtsherstel kunnen zorgen' - zegt Herbert Raat (VVD) wethouder Monumenten en Erfgoed.


Soerlaan 3 in Amstelveen van Eigenaar N.V. Handelmij. Alberdina. Koper L.W. Schram. Verkoopdatum 13/10/1942. Verkoopprijs 7.500 gulden


Verkaufsbücher en kadasterdata. Onderzoeksjournalisten van Pointer hebben in 2020 een koppeling gemaakt tussen Verkaufsbücher (‘vastgoedboeken’) in het Nationaal Archief en kadasterdata. In deze vastgoedboeken registreerde de Duitse bezetter de onteigening van (meestal) Joods vastgoed. Het gaat om in totaal 7.108 transacties in 225 gemeenten, met een totale transactiewaarde van destijds 100 miljoen gulden (ruim 45 miljoen euro). Volgens de Verkaufsbücher gaat het voor Amstelveen om 22 vastgoedtransacties met 26 panden. Hiernaar wordt nu nader onderzoek gedaan. Daarnaast vindt onderzoek plaats naar het handelen van de gemeente in het proces van rechtsherstel voor Joodse inwoners en hun nabestaanden.

Klankbordgroep. Bij het onderzoek worden relevante partijen, zoals Joodse organisaties, lokale historici en archivarissen, betrokken via een klankbordgroep. Hiernaast vindt een publieksbijeenkomst plaats voor geïnteresseerden. Mocht u informatie hebben voor of geïnteresseerd zijn in dit onderzoek, dan kunt u dit aangeven door een e-mail te sturen naar historie@amstelveen.nl. Het onderzoek wordt afgerond in de zomer van dit jaar. Lees ook: Roof van Joods vastgoed was dankzij Amsterdamse notarissen één grote witwasoperatie van Follow The Money. Nederlandse notarissen maakten met hun ‘lijdelijke’ houding in de Tweede Wereldoorlog de weg vrij voor grootschalige roof van Joods vastgoed. Onderzoek van Follow the Money en Pointer wijst uit dat ruim 42 % van het verhandelde vastgoed in Amsterdam in één dag twee keer van eigenaar wisselde. Zo werd de waarde flink opgestuwd, net als de verdiensten voor de betrokkenen.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.