Bijgewerkt: 21 september 2021

Amstelveen onderzoekt veiligheid breedplaatvloeren in gemeentelijke gebouwen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
02-11-2017

Herbert Raat (VVD) wethouder Vastgoed informeert de leden van de gemeenteraad van Amstelveen over het onderzoek naar de stand van zaken van alle breedplaatvloeren in gemeentelijke gebouwen die zijn na 1999 opgeleverd:

'Geachte leden van de gemeenteraad,

De gemeente Amstelveen beoordeelt alle breedplaatvloeren in gemeentelijke gebouwen die zijn opgeleverd na 1999. De Rijksoverheid heeft naar aanleiding van de op 27 mei 2017 ingestorte parkeergarage bij Eindhoven Airport het Informatiedocument beoordeling veiligheid breedplaatvloeren bestaande bouw opgesteld. Hierin staat een stappenplan voor onderzoek naar constructieve veiligheid van breedplaatvloeren. Dit stappenplan vormt het uitgangspunt voor de gemeentelijke oordeelsvorming.

Alle breedplaatvloeren zijn in beeld gebracht en per geval wordt met de bij de bouw betrokken (hoofd)constructeur de constructie beoordeeld.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Herbert Raat (VVD) wethouder Vastgoed


Deze beoordeling gebeurt secuur en is nog niet volledig afgerond. In een aantal gevallen is inmiddels een positief eindoordeel verkregen. Ook in de gevallen, waarin het eindoordeel nog moet volgen, wordt momenteel geen aanleiding gezien om het gebruik van het gebouw te beperken. De huurders/gebruikers van de betrokken gebouwen zijn daarover geïnformeerd. Daarnaast heb ik de afdeling opdracht gegeven om niet alleen te kijken naar ons eigen vastgoed, maar ook naar andere gebouwen in de gemeente Amstelveen.

Mochten er nieuwe ontwikkelingen zijn, breng ik u op de hoogte.'

Met vriendelijke groet, Herbert Raat wethouder

Breedplaatvloer?

Een bekistingsplaatvloer, breedplaatvloer, of predal (in België) is een vrijdragende systeemvloer en bestaat uit circa 50 mm dikke vlakke rechthoekige elementen die gemaakt zijn van voorgespannen prefab beton met doorlopende tralieliggers. De vloer is in verschillende diktes, lengtes en breedtes verkrijgbaar. De elementen zijn maximaal 13.000 mm lang, 2.500 mm breed, 100 mm hoog (zonder betonlaag). De paslengte is onbeperkt mits er voldoende dekking op de strengen ligt. De strengen zijn de voorgespannen staalstaven in het beton. De vloeren zijn in verschillende vormen verkrijgbaar, mits er voldoende oplegging mogelijk is en zijn zowel geschikt voor woningbouw als utiliteitsbouw.De betonplaten in de parkeergarage van Eindhoven Airport sloten niet goed op elkaar aan. In combinatie met de hoge temperatuur op 27 mei 2017 bezweek de constructie. Dat is de belangrijkste conclusie in het rapport, dat werd gepresenteerd over het gedeeltelijk instorten van het in aanbouw zijnde gebouw op de luchthaven. Volgens TU Delft: De instorting van de parkeergarage is veroorzaakt door een bouwfout en niet door een constructiefout.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.