Bijgewerkt: 3 januari 2025

Amstelveen op nr. 3 bij digitale dienstverlening

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen / Amstelveenweb
20-09-2010

Ontwikkeling digitale dienstverlening bij gemeenten staat stil

Het accountancy bedrijf Ernst & Young heeft dit jaar voor de vijfde keer onderzoek gedaan naar de digitale dienstverlening van alle Nederlandse gemeenten. Hoewel voor veel gemeenten geldt, dat de digitale ontwikkeling lijkt stil te staan, of zelfs af te nemen, blijkt in het onderzoek, dat Amstelveen op een fraaie derde plaats staat – van alle 430 gemeenten.

De top 5 gemeenten van Nederland met het beste digitale loket:

1          Den Haag

2          Rotterdam

3          Amstelveen

            Zwolle

4          Dordrecht

            Nijkerk

5          Enschede

            Gilze en Rijen

            Helmond

            Oost Gelre

Burgemeester Jan van Zanen (in het college onder meer verantwoordelijk voor dienstverlening): “Dit is een mooie opsteker voor allen, die aan Balie Online, ons digitale loket, hebben gebouwd. In tegenstelling tot de trend die Ernst & Young signaleert, werkt Amstelveen hard aan het completer maken van haar digitale dienstverlening.”

Ernst & Young constateert verder in de benchmark, dat hoewel de zoekmachines van gemeenten verbeterd zijn, deze vaak nog niet naar behoren functioneren. Burgemeester Van Zanen: “Amstelveen wil bij het volgende onderzoek ook met onze zoekmachine in de top komen. Ik hoop, dat het lukt.” Ernst & Young is wereldwijd toonaangevend op het gebied van “assurance, tax, transactions en advisory”.

Aquabrowser  Amstelveen
(Bron Gemeente Amstelveen - 2010)

Screenshot van de Aquabrowser tijdens een zoekopdracht op de website van de gemeente Amstelveen


De zoekmachine Aquabrowser, die de gemeente Amstelveen gebruikt

De Aquabrowser Library (ABL) is een zoekmachine, die is ontworpen door Serials Solutions. De ABL is een zoekmachine, gebaseerd op het principe van associatief zoeken. De zoekresultaten worden gepresenteerd in een woordenveld. Dit woordenveld bestaat uit de centrale zoekterm, met daaromheen verschillende door het programma ontdekte associaties.

Deze associaties zijn verwante zoektermen, spellingssuggesties, vertalingen, ontdekkingspaden of synoniemen, volgens de makers.

Java

De Aqua Browser is een generieke Java-applet, die kan worden ingebed in een webpagina. Gebruikers kunnen bladeren door middel van een dynamisch concept.

Te veel informatie

Er is te veel informatie in de Aquabrowser van de gemeente Amstelveen, want als men iets specifieks zoekt, wordt teveel informatie voorgeschoteld. Dit veroorzaakt verwarring, want er is geen correcte context die de gegevens beheersbaar- en vindbaar maakt en het staat niet op een tijdlijn.

Zoekactie naar 'gemeentebestuur'

Zoek je bijvoorbeeld naar gemeentebestuur, dan krijgt men verschillende hits, alles door elkaar, eerst wat uit 2009, vervolgens uit 2008 en dan weer uit 2006, waarna 2009 weer volgt en dan weer 2006. Het is daardoor helaas zeer onoverzichtelijk. Als men het trefwoord op 'relevantie' instelt, krijgt men wat meer algemene resultaten, maar als men het ‘op titel' verandert, dan krijgt men bijna alle weblog-verhalen van de burgemeester.

Veel gebruikers weten niet, waar de gezochte documenten te vinden zijn, maar het komt ook vaker voor, dat de ambtenaren zelf ook zaken niet kunnen vinden, terwijl het belangrijk is, als je de informatie, die je nodig hebt makkelijk en snel zou kunnen vinden.

Vooral het formuleren van de precieze trefwoorden is lastig voor de doordeweekse gebruiker, want als je de verkeerde zoekterm intikt in de zoekmachine, krijg je veel hits, maar juist niet het document, wat je wilt hebben.

Relationele database

Het zou voor de gemeente Amstelveen waarschijnlijk veel beter zijn geweest om een relationele database op te bouwen, omdat daar de gegevens worden opgeslagen in tabellen, waarin de rijen, de soortgelijke groepen informatie, de records vormen en de kolommen de informatie, die voor elk record moet worden opgeslagen.

Verschillende tabellen kunnen met elkaar worden verbonden door een kolom toe te voegen, waarin een verwijzing naar een record in een andere tabel wordt opgenomen. In een relationele database kun je beter zoeken en zaken vinden, want alles is met elkaar verbonden, niet zoals in de Aquabrowser, die eigenlijk een academische bibliotheek database is.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.