Amstelveen stimuleert gebouwen met tuintje aan de straatkant
Nieuws -> GemeenteBron: Gemeente Amstelveen
01-05-2019
De gemeente maakt het voor Amstelveners zonder voortuin maar met groene vingers eenvoudiger om een tuintje aan de straatkant aan te leggen. Voortaan kunnen inwoners een rij tegels langs de gevel verwijderen voor een geveltuin zonder hiervoor een gebruiksvergoeding te betalen aan de gemeente. Zo’n strook beplanting draagt niet alleen bij aan een groener straatbeeld, maar houdt de woning in de zomer koeler en zorgt ervoor dat regenwater sneller in de grond kan infiltreren.
Dat het klimaat verandert, is onder meer te merken aan de lange droge periodes of juist extreme regenbuien die steeds vaker voorkomen. Amstelveners kunnen hun straat ‘rainproof’ maken door de tegels uit hun tuin te halen, een groen dak te nemen óf een geveltuintje aan te leggen. Dit fleurt meteen de straat op. 'Een geveltuin met mooie bloemen en planten kan de hele uitstraling van een straat veranderen', zegt wethouder Floor Gordon (D66) Wijkbeheer en Duurzaamheid. 'Het haalt het grijs uit de straat en brengt groen erin. En wie bloemen plant, helpt meteen de bijen en de vlinders. Dat zien wij als bijenvriendelijke gemeente natuurlijk graag. Daarnaast draagt het bij aan het klimaatbestendig maken van de eigen woonomgeving. Bij hevige regenval helpt het bij het sneller absorberen van overtollig regenwater dat langs de gevel stroomt.'
(Foto Gemeente Amstelveen - 2018)
Een bloeiende geveltuin
Eenvoudig aan te vragen. Een geveltuin hoeft niet duur te zijn. Het planten van een paar zonnebloemen heeft al een positief effect. Vanaf 1 mei 2019 zijn voor alle eigenaren van woningen of bedrijfspanden geen gemeentelijke kosten meer verbonden aan het aanleggen van een geveltuin. Een inwoner hoeft alleen nog maar een aanvraag te doen en ontvangt dan een zogeheten ‘afsprakenbrief’ van de gemeente die ondertekend retour gestuurd moet worden. Hiermee geeft de gemeente toestemming om een rij tegels langs de gevel te verwijderen en de grond te gebruiken als tuin. De grond blijft eigendom van de gemeente. Wie verhuist moet de geveltuin verwijderen of overdragen aan de nieuwe eigenaar.
Mooie en groene stad. 'Hoe geweldig is het om je gevel te versieren met stokrozen of een klimhortensia. Het maakt Amstelveen alleen maar mooier en groener. Daarbij hebben klimplanten ook nog eens het bijkomende voordeel dat in de warme zomermaanden het begroeide deel van het huis koeler blijft door de beplanting aan de gevel. Ik zie alleen maar voordelen. Daarom maken wij het makkelijker voor Amstelveners om ermee aan de slag te gaan.' zegt Gordon.
Wie al een geveltuin met een recognitieregeling (gebruiksvergoeding) heeft, hoeft niets te doen. Deze wordt dit jaar omgezet naar een afsprakenbrief, waarna geen vergoeding meer hoeft te worden betaald. Kijk voor alle spelregels over het houden van een geveltuin op www.amstelveen.nl/geveltuintjes.