Bijgewerkt: 8 mei 2024

Amstelveen wil contracten aanbieders van deelscooters niet verlengen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
13-03-2024

De gemeente Amstelveen is van plan de lopende overeenkomsten met de twee aanbieders van deelscooters niet te verlengen. De overlast die foutgeparkeerde deelscooters veroorzaken, weegt niet op tegen de voordelen. De gemeente onderzoekt andere mogelijkheden van (duurzaam) deelvervoer, zoals elektrische fietsen.

De overlast is bij het college onder de aandacht gebracht door de gemeenteraad, onder andere door schriftelijke vragen van Actief Voor Amstelveen (AVA). Ook bij de gemeente zelf komen regelmatig klachten van inwoners binnen over deelscooters die de doorgang voor voetgangers op het trottoir belemmeren. Met name ouderen met een rollator of Amstelveners in een rolstoel ondervinden hier overlast van. Hiernaast blokkeren de deelscooters op bepaalde locaties, zoals in het Oude Dorp, de toegang tot ondergrondse vuilcontainers.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2024)

Deelscooter fotocollage

'We zien dat deelscooters dagelijks voor overlast zorgen en dat willen we niet in Amstelveen. Deelscootervervoer was een paar jaar geleden een prima concept, maar is wat ons betreft ingehaald door de tijd. De deelscooters nemen veel plek in de openbare ruimte in en kunnen ook lastiger geparkeerd worden dan bijvoorbeeld elektrische deelfietsen. Deze zijn eenvoudig te plaatsen in een fietsenrek. Daarom onderzoeken we de mogelijkheden van deelfietsen. Binnenkort ben ik uitgenodigd door een deelvervoeraanbieder om te zien welke alternatieven zij kunnen bieden. De insteek is om in ieder geval de huidige overeenkomsten te beëindigen' - zegt Herbert Raat (VVD) wethouder Verkeer en vervoer, Handhaving.

Proef deelvervoer. De proef met de elektrische deelscooters in Amstelveen heeft twee aanbieders: Felyx en Check. Beiden hebben een intentieverklaring ondertekend voor de duur van vijf jaar. Voor Felyx loopt de overeenkomst af per oktober 2024, voor Check per januari 2026.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.