Bijgewerkt: 21 november 2024

Amstelveen wil de capaciteit van de Bovenkerkerweg uitbreiden

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
24-03-2022

De Bovenkerkerweg is een van de belangrijkste ontsluitingswegen van Amstelveen en het belang van deze weg neemt toe door diverse stedelijke ontwikkelingen in de omgeving, zoals woningbouw in Legmeer en De Scheg en de ontwikkeling van Bedrijventerrein Amstelveen-zuid.

Met het oog op een robuust wegennetwerk, het waarborgen van bereikbaarheid en verkeersveiligheid en het anticiperen op de diverse ontwikkellocaties is uitbreiding van de capaciteit van de Bovenkerkerweg noodzakelijk. In de spitsen treedt filevorming op en de kruising Bovenkerkerweg-Nesserlaan is ongeregeld en moeilijk oversteekbaar, terwijl er wel diverse maatschappelijke voorzieningen aan de westzijde gevestigd zijn.

Uit een verkeersstudie uit 2016 met het regionale verkeersmodel is gebleken dat de capaciteit van de Bovenkerkerweg te gering is en dat het noodzakelijk is deze te vergroten tot 2x2 rijstroken. De resultaten van deze studie worden onderschreven door Vervoerregio, Provincie, Uithoorn en ook door onze eigen gemeenteraad. In 2017 heeft de gemeenteraad een voorbereidingsbudget van € 50.000 beschikbaar gesteld om de verdubbeling verder uit te werken.

Met het project wil de gemeente het volgende bereiken: Uitbreiding van de capaciteit van de Bovenkerkerweg, tussen Willem Dreesweg en de beheergrens aan de zuidzijde, inclusief aanpassing van de kruispunten met de Nesserlaan en de Burgemeester Wiegelweg. Optimaliseren van de verkeersafwikkeling op de Bovenkerkerweg en verbeteren van de verkeersveiligheid op de kruispunten. Een goede inpassing in de omgeving.

In 2017 en 2018 is dit opgepakt. Dit heeft onder andere geresulteerd in een variantenstudie en een simulatie. Ook hebben diverse overleggen met externe stakeholders plaatsgevonden. Een studie van adviesbureau Vialis naar de netwerkregeling voor de gehele Bovenkerkerweg bevestigt dat verdubbelen van de Bovenkerkerweg de verkeersafwikkeling (in alle onderzochte varianten) substantieel verbetert.



Op 3 juli 2022 hebben burgemeester en wethouders een voorkeursvariant vastgesteld. Deze variant bevatte onder andere een afsluiting van het westelijk deel van de Nesserlaan door middel van een landbouwsluis. Verkeer van en naar Nes zou worden ontsloten via een nieuwe doorsteek tussen Nesserlaan en Gondel, waardoor dit verkeer een betere verbinding met de voorzieningen in Waardhuizen en Middenhoven en met de Beneluxbaan zou krijgen. Deze variant zou ook zorgen voor minder asfalt en meer groen op de Bovenkerkerweg. Tijdens de informatieavond die hierover is gehouden is gebleken dat er ondanks de voordelen erg veel weerstand tegen deze variant is.

Mensen vrezen verkeersonveiligheid en overlast rond de Gondel en de Willem Dreesweg. Naar aanleiding van deze weerstand is het plan aangepast en is op 15 oktober 2019 door burgemeester en wethouders besloten om toch te kiezen voor een andere variant uit de variantenstudie, die ook goed zal functioneren, te weten variant 1b. In deze variant blijft de Nesserlaan aangesloten op de Bovenkerkerweg en komt er geen doorsteek naar de Gondel. Voor deze variant is een voorlopig ontwerp met een ontwerpverkeersbesluit opgesteld. Dit ontwerpverkeersbesluit heeft ter inzage gelegen van 15 november tot en met 26 december 2019.

De wijzigingen ten opzichte van het voorlopig ontwerp zijn: Er blijft een aansluiting voor autoverkeer tussen de ventweg en de aansluiting bij het NTC op de Bovenkerkerweg. De aansluiting wordt wel anders vormgegeven dan in de huidige situatie. Voor vrachtauto's is de nieuwe aansluiting niet geschikt. De bochten zijn daarvoor te krap en de aansluiting ligt te dicht bij de opstelvakken voor de verkeerslichten. Daarom wordt op deze gewijzigde aansluiting een verbod voor vrachtverkeer ingesteld. Door deze aanpassingen wordt ook de fietsverbinding tussen Nationaal Tennis Centrum (NTC) en de nieuwe verkeerslichten aangepast. Het eerste deel van de ventweg wordt aangewezen en ingericht als fietsstraat.

De fysieke afsluiting van de Hugo de Vriesweg wordt niet verplaatst richting de ventweg, maar blijft op de huidige locatie gehandhaafd. Een groot voordeel van deze aanpassingen is dat er geen toename van verkeer te verwachten is aan de westzijde van de wijk (Teunisbloemlaan e.o.) en dat de bewoners van de Hugo de Vriesweg, de ventweg en het nieuwe appartementengebouw een afdoende ontsluiting richting Beneluxbaan en verder en Middenhoven/Waardhuizen behouden.

Voor het project moeten ongeveer 35 bomen worden verwijderd. Het overgrote deel daarvan zijn kleine iepen die enkele jaren geleden tijdelijk geplant zijn, aangezien de planning van de verdubbeling van de Bovenkerkerweg nog onzeker was. Deze bomen zijn verplantbaar. In de verdere planuitwerking wordt gekeken of er geschikte alternatieve locaties voor deze bomen te vinden zijn Op de Nesserlaan, in de middenberm van de Bovenkerkerweg en bij de bushalte Wiegelweg moeten in totaal zes populieren worden verwijderd. Door de herinrichting ontstaat er ook ruimte voor nieuwe groenvakken. Voor iedere boom die verdwijnt, vindt evenredige compensatie plaats.

Voor het project is budget gereserveerd via het Meerjarenprojectenplan Buitenruimte. Dekking komt uit de Reserve Wegen, de Reserve Verkeersmaatregelen en de Reserve Verkeersregelinstallaties. De Vervoerregio Amsterdam heeft aangegeven het project inhoudelijk te steunen en zal een nader te bepalen bijdrage aan het project doen, waarbij reeds een indicatie is afgegeven. Daarmee ontstaat er naar verwachting voldoende dekking voor de uitvoering. Na vaststellen van het definitief ontwerp zal de aanvraag worden ingediend. De uitvoering van het project start in 2023.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.