Bijgewerkt: 2 december 2023

Amstelveen wil glasvezel netwerk voor sneller internet

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen/Amstelveenweb
27-02-2018

In opdracht van de gemeente is in de 2de helft van 2017 een onderzoek uitgevoerd naar de digitale bereikbaarheid van Amstelveen. Verglazing van het bestaande kabelnetwerk is een belangrijk speerpunt uit de Economische Agenda die in 2016 door de gemeenteraad is vastgesteld. Maaike Veeningen (D66) wethouder Economische Zaken: 'Goede digitale connectiviteit  is een belangrijk concurrentievoordeel voor Amstelveen. Het beïnvloedt de keuze van een bedrijf om zich al dan niet in onze stad te vestigen. Ook voor inwoners is het belangrijk om gebruik te kunnen maken van online mogelijkheden en slimme diensten. Snel internet is een basisbehoefte en een randvoorwaarde voor een succesvolle doorontwikkeling van de stad.'

Om een beeld te krijgen van de huidige digitale bereikbaarheid in Amstelveen is in kaart gebracht, waar binnen de gemeente welke digitale infrastructuur ligt(kopernetwerk, kabel, glasvezel) en welke internetsnelheden daarmee worden bereikt. Op basis van het gedane onderzoek wordt in een aantal gebieden (Legmeerpolder, Bovenkerkerpolder en Middelpolder), waar internet nu onvoldoende is bekeken wat voor verbetermogelijkheden er zijn.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Maaike Veeningen (D66) wethouder Economische ZakenHet aanleggen van een nieuwe toekomstbestendige infrastructuur vraagt van alle betrokkenen een inspanning. De gemeente investeert niet in het netwerk zelf, maar is de verbinder tussen providers, bewoners en bedrijven en vervult een stimulerende en faciliterende rol. Initiatiefnemers voor snel internet kunnen ondersteund worden vanuit de HIRB subsidieregeling van de Provincie Noord-Holland, waarvoor de gemeente inmiddels een aanvraag voor garantstelling heeft ingediend. Het onderzoek naar de digitale bereikbaarheid is een belangrijke stap vooruit en biedt inzicht en kansen binnen het digitale tijdperk waarin we leven en waarin de digitale samenleving steeds meer vorm krijgt.

Fiber-optische communicatie (glasvezel) is een methode om informatie van de ene plaats naar de andere over te brengen door lichtimpulsen door een optische vezel te sturen. Het licht vormt een elektromagnetische draaggolf die gemoduleerd is om informatie te dragen. Vezel heeft de voorkeur boven elektrische bekabeling wanneer hoge bandbreedte, lange afstand of immuniteit tegen elektromagnetische interferentie vereist zijn.

Foto Amstelveen
(Screenshot Amstelveenweb.com - 2018)

Internet snelheid metenGlasvezel internet. Net als elke internet service, is de snelheid van het downloaden via glasvezel internet afhankelijk van uw verbinding. Niet alle glasvezeldiensten zijn gelijk, net als de breedband. Glasvezel is niet afstandsgevoelig, zoals koper gebaseerde diensten, maar de snelheid kan variëren. Er is echter geen twijfel, dat glasvezel is sneller dan gemiddelde breedband snelheden, u kunt meer, sneller data downloaden en natuurlijk ook uploaden, glasvezel internet is betrouwbaarder dan koper en minder onstabiel dan een Wifi verbinding.

In Amstelveen in het centrum was in 2017 de meest gebruikte verbinding (koperdraad) maximaal 30 Mbit/seconde en alleen op de randen van Amstelveen in Westwijk werd in de nieuwbouw glasvezel kabel gebruikt met een maximale snelheid van 500 Mbit/seconde. Dat lijkt niet zo dramatisch, maar tijdens het gebruik van het trage netwerk door meerdere Wifi apparaten, zoals smartphones, tablets, computers kan de snelheid enorm vertraagd worden.

Een gezamenlijke groep onderzoekers uit Nederland en de Verenigde Staten heeft het mondiale snelheidsrecord voor een glasvezelnetwerk verslagen door 255 terabits per seconde in één glasvezellijn te duwen. Dit komt overeen met ongeveer 32 terabytes per seconde - genoeg om een film van 1 GB over te brengen in 31,25 microseconden (0,03 milliseconden), of anders de volledige inhoud van uw 1TB harde schijf in ongeveer 31 milliseconden kopiëren. Wel, het is nog toekomstmuziek, vooral in Amstelveen. Check uw internet verbinding hier: http://www.speedtest.net/nl download en upload.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.