Bijgewerkt: 19 april 2024

Amstelveen wil leefomgeving Uilenstede verbeteren

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
14-05-2009

De gemeente Amstelveen werkt aan een projectaanvraag voor financiële steun voor het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit, de leefbaarheid en de veiligheid van Uilenstede. Voor dit doel hebben burgemeester en wethouders een plan van aanpak vastgesteld.

Uilenstede Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

Een straat in Uilenstede met het VU Sportcentrum


De stichting bevordering kwaliteit leefomgeving Schipholregio, waar de aanvraag heen moet, komt voort uit de afspraken die gemaakt zijn aan de Alderstafel, het overleg over de toekomst van Schiphol en de regio. De projectaanvraag sluit aan op de herontwikkeling van Uilenstede-Oost.

In het Aldersadvies is overeengekomen dat in de periode tot 2020 een stijging van het vliegverkeer tot 510.000 vliegbewegingen per jaar op Schiphol is toegestaan. De groei moet in principe samengaan met hinderbeperking. In een aantal gebieden is hinderbeperking niet mogelijk.

Daarom zijn in het convenant omgevingskwaliteit afspraken gemaakt over investeren in het verbeteren van de kwaliteit van de leefomgeving. De Schiphol Group, het Rijk en de provincie Noord-Holland hebben de Stichting bevordering kwaliteit leefomgeving Schipholregio opgericht. De stichting beoordeelt projecten van gemeenten die de leefkwaliteit in de ernstig gehinderde gebieden ten goede komen.

De gemeente, woningcorporatie DUWO en de Vrije Universiteit hebben de ambitie om van Uilenstede een aantrekkelijke studentencampus te maken. Het is de bedoeling om in Uilenstede-Oost woningen te vervangen door nieuwbouw. Daarnaast willen gemeente en bewoners de leefomgeving van heel Uilenstede verbeteren. Uilenstede ligt echter binnen de geluidscontour.

Dit betekent dat er structureel geluidsoverlast is èn er bouwrestricties gelden. Het is niet toegestaan om extra woningen te bouwen en het uitbreiden van voorzieningen voor bijvoorbeeld is maar beperkt mogelijk. Het gevolg is dat maar een deel van de oorspronkelijke ambitie en visie op Uilenstede ook daadwerkelijk kan worden gerealiseerd. Tegelijkertijd zijn er onvoldoende middelen beschikbaar om van heel Uilenstede een aantrekkelijke studentencampus te maken.

Om het optimale te doen voor de aantrekkelijkheid van Uilenstede, dient Amstelveen een projectaanvraag in bij de stichting met het verzoek een financiële bijdrage te leveren om de omgevingskwaliteit van Uilenstede te verbeteren. Het doel is om zo een campus te ontwikkelen met meer ruimte voor groen en recreatie.

Aan de Alderstafel is afgesproken dat de projectaanvraag omgevingskwaliteit Uilenstede een van de vijf projecten is die de stichting met voorrang behandelt. In het najaar dient de gemeente de aanvraag in. De stichting bepaalt vervolgens voor welk bedrag het project in aanmerking komt.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.