Bijgewerkt: 22 oktober 2024

Amstelveen wordt steeds dementievriendelijker

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
18-10-2024

Amstelveen is sinds vrijdag 18 oktober 2024 officieel weer een stukje vriendelijker voor mensen met beginnende vergeetachtigheid en dementie. Welzijnsorganisatie Participe Amstelland kreeg het certificaat ‘Dementievriendelijke Organisatie’ van Alzheimer Nederland en de gemeente. Medewerkers en vrijwilligers zijn getraind in het herkennen van dementie. Zo weten ze beter hoe contact te maken en de juiste hulp te bieden.

'Deze erkenning is welverdiend. Want Participe doet er alles aan om mensen met dementie mee te laten doen in Amstelveen. Het certificaat is ook belangrijk in ons streven naar een samenleving waarin mensen met dementie niet alleen als patiënt worden gezien, maar vooral gewoon als mens. Op locaties van Participe, zoals wijkcentra en ontmoetingsgroepen, wordt voor hen nu nog meer het verschil gemaakt. Dat verdient alle lof'- zei Marijn van Ballegooijen (PvdA) wethouder Zorg en welzijn.  De uitreiking vond plaats in wijkcentrum Middenhof. Participe Amstelland kreeg het certificaat uit handen van de wethouder en Marga van Beek, van Alzheimer Nederland.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2024)

Elena Nabatova, manager bij Participe Amstelland met het certificaat 'Dementievriendelijke Organisatie', Marga van Beek, bestuurslid van Alzheimer Nederland afdeling Amstelland en Meerlanden en Marijn van Ballegooijen (PvdA) wethouder Zorg en welzijn in Wijkcentrum Middenhof

Trots. Elena Nabatova, manager bij Participe Amstelland, reageerde trots: 'Wij geloven dat iedereen, ongeacht zijn leeftijd, diagnose of afkomst, kwaliteit van leven verdient. Dit certificaat bevestigt onze inzet voor een dementievriendelijke samenleving, waarin mensen met dementie kunnen blijven deelnemen aan het dagelijks leven.'

Training. Medewerkers en vrijwilligers van Participe Amstelland hebben de training ‘Samen Dementievriendelijk’ gevolgd. Hierdoor zijn ze beter in staat zijn om dementie te herkennen en passend te reageren. Daarnaast worden fysieke aanpassingen doorgevoerd in de locaties, zoals verbeterde verlichting, duidelijke bewegwijzering en dementievriendelijke inrichting. Kastanjehof, de eerste aangepaste locatie, deed mee aan de pilot ‘Dementievriendelijke Ontmoetingsplaats’. Andere locaties volgen binnenkort.

Themajaar ‘De Mens Zien’. Het behalen van het certificaat is onderdeel van het themajaar ‘De Mens Zien’ in Amstelveen. Dit jaar is gericht op de ondersteuning van inwoners met dementie en hun mantelzorgers, en op het bevorderen van een dementievriendelijke gemeente. 'Het uitgangpunt is dat mensen zo lang mogelijk kunnen blijven doen waar zij gelukkig van worden, al dan niet met wat ondersteuning of in aangepaste vorm' – aldus wethouder Van Ballegooijen.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.