Bijgewerkt: 26 november 2022

Amstelveens OV moet beter in de zomers

Nieuws -> Gemeente

Bron: David de Jong
22-05-2007

BBA (Burgerbelangen Amstelveen) maakt zich zorgen over het Amstelveense openbaar vervoer in de zomer van 2007 en 2008. Volgens de huidige plannen zal van 8 juli t/m 25 augustus 2007 de sneltram Lijn 51 niet rijden naar Centraal Station. Lijn 51 zal alleen tussen Amstelveen Centrum en Westwijk rijden. Tramlijn 5 kan wel gewoon rijden.

Tram 5 Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Tram 5 in de eindhalte Amstelveen CentrumReguliere doorgaande verbindingen voor heel Amstelveen Zuid met treinstations zijn er hierdoor niet; direct overstappen kan evenmin omdat Tramlijn 5 niet op de halte Amstelveen Centrum komt. BBA vindt deze situatie uitermate zorgwekkend.

David de Jong heeft namens BBA deze kwestie aan de orde gesteld aan het College van B&W tijdens de vergadering RWN. "De wethouder Openbaar Vervoer bleek door het GVB, resp. de Stadsregio Amsterdam niet op de hoogte te zijn gesteld van deze ingrijpende werkzaamheden die in het kader van de Noord/ZuidLijn-werkzaamheden bij de Ring A10 bij het metrospoor worden verricht."

BBA heeft de wethouder gevraagd met spoed in overleg te treden met de Stadsregio Amsterdam opdat een acceptabele oplossing van het openbaar vervoer voor Amstelveen wordt bereikt, in plaats van het karige voorstel dat er nu ligt.

Gemeenteraadslid David de Jong: "Het is een beetje vreemd dat alles samenvalt. De snelweg A9 wordt deze zomer ook ingrijpend onder handen genomen waarbij automobilisten de aanbeveling krijgen openbaar vervoer te nemen. Door de uitval van Lijn 51 wordt dit alternatief wel heel mager. Hoe moeten mensen op deze manier vertrouwen (krijgen) in goed openbaar vervoer?", zo vraagt de BBA-woordvoerder zich af die overigens best begrijpt dat er soms werkzaamheden noodzakelijk zijn.

BBA hoopt dat de wethouder met het afgegeven signaal zo snel mogelijk met het GVB en de Stadsregio Amsterdam tot een oplossing komt om bijvoorbeeld Lijn 51 toch verder door te laten rijden, tot minimaal Amsterdam Zuid-WTC en anders alternatief vervoer te organiseren. De wethouder heeft toegezegd ernaar te zullen kijken. Door de werkzaamheden is de relatief snelle verbinding vanuit Amstelveen naar Amsterdam Centraal Station evenals de Centrum/Oostkant van Amsterdam zeven weken lang niet beschikbaar.

Opvallend is dat de metrolijn 50 (Amsterdam West/Isolatorweg naar Amsterdam Gaasperplas) wel gewoon door zal kunnen rijden in de voorstellen door het gebied waar de werkzaamheden plaats vinden.

In 2008 zullen eveneens ingrijpende werkzaamheden plaats vinden. Dan zal de gehele 'Oostbuis' van de metrolijn (dus tussen Amsterdam Amstel en Amsterdam Centraal Station) nauwelijks bruikbaar zijn van 29 juni 2008 tot en met 17 augustus 2008. BBA heeft de wethouder gevraagd er zorg voor te dragen opdat de Stadsregio Amsterdam Lijn 51 dan in ieder geval tot Amsterdam Amstel zal laten doorrijden.


 Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.