Bijgewerkt: 18 mei 2024

Amstelveense actie Serious Kerst 2016 in het Stadshart

Nieuws -> Informatief

Bron: RTVA
25-11-2016

Het Glazen Huis van Amstelveen staat dit jaar naast de ijsbaan op het Stadsplein, ook u kunt een plaat aanvragen voor het goede doel! In 2014 werd er door Geertje Visser (o.a. AmstelveenZ en Jazz in het Dorp) en de raadsleden Esther Veenboer (PvdA), Anne-Mieke van der Vet (D66) en de mensen van RTVA samen met Remco Snoek en Joop Siemers een initiatief genomen om aan te haken bij de landelijke Rode Kruisactie ‘Serious Request’. Er werd in het Oude Dorp een eigen glazen huis geplaatst onder de titel 'Serious Kerst' en burgemeester Mirjam Van ’t Veld verrichtte de opening.

Dit jaar is er een winterse Kerstmarkt op het Stadsplein Amstelveen en bij alle gezelligheid die dat gaat opleveren werd het Amstelveense initiatief opnieuw leven in geblazen. Met een eigen Glazen Huis in deze tijd van het jaar wordt stilgestaan bij de landelijke Rode Kruis actie van Serious Request, longontsteking bij jonge kinderen in ontwikkelingslanden.

Longontsteking is wereldwijd de dodelijkste infectieziekte voor kinderen van 5 jaar en jonger. Het doodt meer kinderen dan hiv en aids, malaria en mazelen bij elkaar opgeteld. Elk jaar sterven meer dan 900.000 jonge kinderen aan een longontsteking. Dat zijn bijna 2.500 kinderen per dag. Een longontsteking is erg gevaarlijk, maar hoeft niet dodelijk te zijn. Met de juiste middelen en kennis is longontsteking eenvoudig te voorkomen en te behandelen. Zo vanzelfsprekend als dit is in Nederland, zo groot is het gebrek hieraan in de meeste ontwikkelingslanden.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Vlnr.: Mien Vermue, voorzitter van het Rode Kruis Amstelveen, Anne-Mieke van der Vet gemeenteraadslid van D66 en Jan van Galen hoofdredacteur RTVA maken op 24 november 2016 het programma van de Amstelveense actie Serious Kerst 2016 bekend op het Stadsplein Amstelveen naast de ijsbaan


Mien Vermue, voorzitter van het Rode Kruis Amstelveen: 'De EHBO-ers van Rode Kruis Amstelveen staan met een EHBO post langs de ijsbaan en verlenen hulp als dat nodig is. Nadat de actie is beëindigd, zorgt het Rode Kruis voor een autobus, waarmee de opbrengst naar Breda zal worden gebracht. Een bijzonder leuke trip naar het echte Glazen Huis! De organisatoren hopen, dat we vertegenwoordigers van de schoolklas, of club die in Amstelveen het meeste geld heeft opgehaald dan mee naar Breda kunnen nemen.

Burgemeester Mirjam Van ’t Veld zal op maandag 19 december 2016 om 12 uur in het Glazen Huis op het Stadsplein het startschot geven. Zij is de eerste in een lange rij van ‘Bekende Amstelveners’ en allerlei andere inwoners die zich die week zullen inzetten in Amstelveen voor Serious Kerst. De hele week voor Kerstmis 116 uur, zal radio en TV worden gemaakt vanuit het Amstelveense Glazen Huis op het Stadsplein! Scholen, verenigingen, bedrijven, instellingen en alle inwoners van Amstelveen kunnen hun bijdragen gedurende die hele week naar het glazen huis komen brengen. Op 23 december maken we de balans op.

Dan zal hopelijk weer blijken, dat in Amstelveen de decembergedachte niet alleen uit glühwein en schaatsen bestaat! Burgemeester Van ’t Veld heeft de Amstelveense scholen en verenigingen opgeroepen om het initiatief te ondersteunen. Zij kunnen dit doen door geld in te zamelen met een actie in de club, of op de school. Maar alle andere acties zijn ook van harte welkom! De initiatiefnemers hopen op een gezellige Kerstmarkt, met veel bezoekers. Waardoor vanaf 19 december om 12.00 ’s middags veel mensen bij het glazen Huis aan de ijsbaan een plaat gaan aanvragen.

De opbrengst van al deze verzoekjes komt dan ten goede aan de landelijke Serious Request actie. Er is al veel support voor het Amstelveense initiatief. Naast onder andere het Amstelveense Rode Kruis, de Muziekschool, P60, de Schouwburg en de Bibliotheek heeft ook de eigenaar van het winkelcentrum alle hulp toegezegd. Vooral RTVA heeft zich bijzonder ingespannen om het Amstelveense Glazen huis te realiseren.

Tim Lechner van RTVA: ’Technisch is het een grote uitdaging. We zenden de hele week live uit, dat kost veel mankracht en materiaal. Bij RTVA werken bijzondere mensen, vrijwilligers en stagiaires die zich graag inzetten voor deze actie.

Amstelveen heeft goede medische voorzieningen en hulp in de nabije omgeving. Wij kunnen ons bijna niet voorstellen hoe het is als je kind aan longontsteking overlijdt, omdat er geen adequate medische hulp is.'

Deze editie van het Amstelveense Glazen Huis draait (bijna) volledig op vrijwilligers uit onze stad. Betrokken inwoners, scholen, bedrijven, verenigingen, serviceclubs, bekende (en onbekende) Amstelveners, IEDEREEN kan zich van zijn beste kant laten zien. En er zijn leuke prijzen te winnen, voor scholen is er de mogelijkheid om een uur gratis schaatsen te winnen en een handtekening van zeer bekende sporters behoort ook tot de mogelijkheid.

Kortom alle reden om “ons Glazen Huis” te bezoeken en de geweldige opbrengst van twee jaar geleden uit de boeken te stoten!Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.