Bijgewerkt: 22 december 2024

Amstelveense geschiedenis mag niet verloren gaan

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen/Amstelveenweb
23-07-2016

De opgeslagen foto's uit de archiefruimte van de gemeente Amstelveen zijn gedigitaliseerd. Ruim 7.000 foto's worden hierdoor toegankelijk voor iedereen. De foto’s zijn gedigitaliseerd door Stefan Tóth van Stichting Amstelveenweb en zullen te zijner tijd digitaal worden ontsloten via een beeldbank. Vereniging Historisch Amstelveen heeft een deel van de bestanden reeds voorzien van beschrijvingen.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2016)

Wethouder Raat (l) in gesprek met Dick Huijer, medewerker van het gemeentearchief naast de metalen archiefkasten, waar de meer dan 15.000 historische foto's en documenten van Amstelveen worden bewaard


In de Kadernota 2016 is besloten het historisch archief vast te leggen en digitaal toegankelijk te maken. De eerste stappen hiervan zijn nu gezet. Op termijn kan de beeldbank worden uitgebreid met andere collecties, zoals het krantenarchief van het Amstelveens Weekblad en gedigitaliseerde dia’s. De beeldbank zal, als alles volgens planning loopt, in februari 2017 online gaan. De foto’s in het archief zijn onder andere gemaakt door medewerkers van de toenmalige afdeling Dienst Cultuur bij de gemeente.

Aandacht voor historisch besef

Wethouder Herbert Raat (VVD): “Er ligt een schat aan informatie in ons archief. Historisch erfgoed is meer dan fysieke gebouwen. We willen deze prachtige, oude foto’s van Amstelveen toegankelijk maken voor onze inwoners en zo de lokale geschiedenis en meer historisch besef onder de aandacht brengen. Stichting Amstelveenweb en de Vereniging Historisch Amstelveen hebben al goed werk geleverd. Zo behouden we niet alleen gebouwd erfgoed, maar ook verhalen, krantenartikelen en foto’s.”

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2016)

Wethouder Raat op bezoek bij de Vereniging Historisch Amstelveen. Vlnr.: Herbert Raat (VVD) wethouder,
voormalig bestuurslid dhr. Peter van Schaik, bestuurslid mevr. Maureen van Munster de schrijvers van het boek 'Nieuwer-Amstel en Amstelveen 1000 jaar historie' en Willemijn Paijmans adviseur monumenten van de gemeente Amstelveen tijdens de bespreking over een nieuwe en uitgebreide boek


Vernieuwde versie ‘Nieuwer-Amstel en Amstelveen 1000 jaar historie’

De gemeente is in gesprek met mevrouw Maureen van Munster en de heer van Piet van Schaik, schrijvers van het boek ‘Nieuwer-Amstel en Amstelveen 1000 jaar historie’ en bestuursleden van Vereniging Historisch Amstelveen. Beiden zijn gevraagd om dit boek, dat de Amstelveense geschiedenis vertelt tot de jaren 1990, opnieuw uit te brengen aangevuld met historie van de laatste 20 jaar. Zij geven aan zich hiervoor het aankomende jaar in te willen zetten om het boek nieuw leven in te blazen.

Een bewogen Amstelveense geschiedenis

De gemeente kent in de Tweede Wereldoorlog een bewogen geschiedenis. Deze geschiedenis is, op verzoek van toenmalig burgemeester Otto van Diepen, in 1989 vastgelegd door Tini Visser middels het boek ‘Jaren van verduistering - De bezettingstijd in Amstelveen’. Mevrouw Catharina (Tini) Visser werkte op de afdeling Voorlichting bij de gemeente Amstelveen. Het boek is niet meer verkrijgbaar. Een nieuwe druk maakt het boek echter opnieuw toegankelijk voor Amstelveen en haar inwoners. De gemeente heeft om die reden contact gezocht met de uitgeverij van het boek. Zowel de uitgeverij als de gemeente is op zoek naar nabestaanden van de schrijfster en hopen dan ook, dat zij zich melden.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Het snel digitaliseren van de duizenden foto's op hoge kwaliteit (350 dpi met een diafragma van f/13 op 24 bit) was alleen mogelijk met behulp van een digitale camera op een speciaal reprostatief. Hier op de foto is het statief met een 24 megapixel Sony A77 camera, waar, door de handmatige instellingen, betere kwaliteit is te bereiken in een veel kortere periode dan met een scanner de foto's en documenten te digitaliseren. Aan de twee kanten van het statief is LED-belichting gebruikt, dat een betere en stabieler kleurtemperatuur uitstraalt, dan een set gloeilampen


De wethouder roept naast deze activiteiten alle inwoners van Amstelveen op om historische foto’s van Amstelveen, die gebruikt mogen worden voor de beeldbank en het boek ‘Nieuwer-Amstel en Amstelveen 1000 jaar historie’, op te sturen naar h.raat@amstelveen.nl. Kunt u niet digitaal foto’s verzenden, of heeft u ze niet digitaal, dan kunt u ook contact opnemen met de heer Raat en bestaat de mogelijkheid, dat de foto's bij u thuis digitaal worden vastgelegd.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.