Bijgewerkt: 15 juni 2024

Amstelveense huisarts schreef roman over euthanasie

Nieuws -> Informatief

Bron: Libris Venstra
11-06-2023

Amstelvener Alexander Huijgen (71) is in zijn werk als huisarts meermaals geconfronteerd met 'het laatste verzoek', de wens van een patiënt om een zachte dood. Telkens bleek dit een intensieve periode voor arts en patiënt, een zoektocht vol emoties naar de best mogelijke oplossing.

'Het laatste verzoek' belicht in romanvorm het actuele thema euthanasie vanuit de positie van de arts, niet als technische uitvoerder, maar bezien als "mens". "Ze vertelden dat ze helemaal vrede hadden met het feit dat een van beiden moest sterven en dat vooral het wachten op het einde ondragelijk was. Het leven komt en gaat." Euthanasie, een zelfgekozen levenseinde met behulp van een arts, is een ingewikkelde kwestie in Nederland. Ondanks dat er in de Euthanasiewet is vastgelegd dat euthanasie niet strafbaar is, zolang er aan een aantal eisen voldaan wordt, blijft er veel discussie bestaan.

Foto Amstelveen
(Foto Libris Venstra - 2023)

Alexander Huijgen met zijn boek 'Het laatste verzoek'

Alexander Huijgen uit Amstelveen is als huisarts vanzelfsprekend zeer goed ingevoerd in deze moeilijke materie. Hij schrijft in het nieuwe boek 'Het laatste verzoek - De innerlijke strijd van een huisarts bij euthanasie' over een huisarts die in zo'n situatie terechtkomt. Alexander bespiegelt alle twijfels en moeilijkheden die er bestaan rondom euthanasie, waarbij de lezer stap voor stap meegenomen wordt in deze heftige beslissing. Deze meeslepende roman is zojuist verschenen en is te verkrijgen bij Boekhandel Libris Venstra aan het Stadsplein en online via www.venstra.nl  .

Flaptekst: 'Medisch student Frank ten Doesschate helpt zijn vader bij een zelfgekozen dood. Deze dramatische gebeurtenis blijft hem achtervolgen. Bij de uitvoering van een euthanasie in zijn huisartsenpraktijk in Amsterdam gaat het mis, hij laat zijn patiënt op het beslissende moment in de steek. Het doet hem twijfelen aan zijn geschiktheid als arts. Niet veel later ontvangt hij een brief waarin zijn biologische moeder, van wie hij op tweejarige leeftijd is gescheiden, vraagt om een ontmoeting. Hij besluit op de uitnodiging in te gaan en keert terug naar zijn geboortestad Nijmegen om het ontbrekende gedeelte van zijn leven onder ogen te zien.'Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.