Bijgewerkt: 25 december 2024

Amstelveense kerkklokken in Roemenië ingewijd

Nieuws -> Kerk

Bron: Sander Verkerk / Amstelveens Nieuwsblad / Amstelveenweb
01-08-2013

De voormalige klokken van de Amstelveense St. Annakerk aan de Amsterdamseweg zijn 21 juli 2013 feestelijk in gebruik genomen en ingewijd in de Biserica Greco-Catolica, een grieks-katholieke kerk in het Roemeense Orăștie (Hongaars: Szászváros, Duits: Broos).

Rond de klokken was begin januari 2013 veel te doen. Het kerkbestuur liet de klokken zonder vergunning uit de toren verwijderen en tijdens de takelwerkzaamheden werd door gemeente Amstelveen een dwangbevel opgelegd aan het kerkbestuur, omdat de verwijdering volgens de lokale overheid in strijd was met de monumentenstatus van het gebouw. Het kerkbestuur negeerde het dwangbevel en voerde de klokken af, voor transport naar Roemenië.

annakerk Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Op donderdagochtend 24 januari 2013, werden de twee kerkklokken uit de toren van de St. Annakerk getakeld


Ingetrokken

De gemeente stond op het standpunt, dat niets uit de kerk mocht worden verwijderd, 'zo verklaart het kerkbestuur nu in een persbericht. 'De Rechtbank moest toen echter nog uitspraak doen. Het kerkbestuur van de Heilige Annakerk was het met de monumentenstatus niet eens en het Bisdom had er bezwaar tegen ingediend.

Na de ontstane commotie werd in een overleg tussen het kerkbestuur, de gemeente en RWS besloten de kerkklokken niet terug te vorderen. Het dwangbevel werd ingetrokken.

annakerk Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

De twee kerkklokken Joannes en Petrus van de St. Annakerk worden goed vastgesnoerd op de aanhangwagen en op transport gezet naar Roemenië


Verheugd

Het kerkbestuur is inmiddels verheugd, dat voor de klokken een nieuwe, passende bestemming is gevonden. Nu kunnen ze weer luiden in Orâștie, waar ze uiteindelijk voor bedoeld zijn. Het Amstelveense kerkbestuur was hierbij vertegenwoordigd door Monique Habets samen met vertegenwoordigers van de Stedenband Orâștie / Sliedrecht. Via hun bemiddeling konden de klokken in deze Roemeense kerk een nieuwe plaats krijgen.

annakerk Amstelveen
(Foto Sander Verkerk - 2013)

De Biserica Greco-Catolica, een grieks-katholieke kerk in het Roemeense Orăștie


Joannes en Petrus

De klokken, met de naam Joannes en Petrus, zijn in 1948 gemaakt door de Nederlandse Fabriek van Torenuurwerken Eijsbouts - Lips uit Asten. In 1949 zijn ze in de toren gehangen van de Annakerk. De oorspronkelijke klokken waren enige jaren eerder door de Duitsers gevorderd voor de oorlogsindustrie.

De klokken hebben een diameter van 770 mm (Joannes) en 920 mm en (Petrus) en wegen respectievelijk 290 en 485 kg. De eerste klok draagt het opschrift: 'Et in fines orbis terrae verba eorum', wat betekent: 'En tot hun einden der wereld hun woorden'. Joannes draagt het passende opschrift: 'In omnem terram exivit sonus eorum' oftewel 'Hun geluid is uitgegaan over de gehele aarde'.

annakerk Amstelveen
(Foto Sander Verkerk - 2013)

De Amstelveense kerkklokken worden onder grote belangstelling ingewijd in Orăștie


A9

De Annakerk werd op 8 mei 2011 uit de eredienst onttrokken. Zoals door de kerkelijke overheid voorgeschreven, zijn daarna alle met de eredienst verband houdende zaken uit de kerk verwijderd. De kerk is verkocht aan Rijkswaterstaat en in februari 2013 bij de notaris overgedragen. Naar verwachting gaat de pastorie plaatsmaken voor de verbreding en ondertunneling van de Rijksweg A9.



Orăștie?

Orăștie (Roemeens uitspraak: [orəʃti.e]; Duits: Broos, Hongaars: Szászváros) is een stad in Hunedoara district in het zuidwesten van Transsylvanië, Roemenië. Orăștie telt 17.255 inwoners (2011). De stad ligt aan de linkeroever van de rivier Mureș, in de vallei van de rivier Grădiștea, het vermoedelijk antieke Sargetia.

Orăștie is een oude Roemeense nederzetting met een rijke culturele traditie. In 1582 werd de 'Bijbel van Orăștie' gedrukt, één van de eerste drukken in de Roemeense taal. In Orăștie woonde de bekende Roemeense humanist Nicolae Olahus (1493-1568). In de stad staat een middeleeuws fort uit de 15e eeuw.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.