Bijgewerkt: 25 juni 2022

Amstelveense kinderen vanaf hun 10de jaar moeten kunnen zwemmen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
05-11-2019

Amstelveen is een groene waterrijke gemeente. Daarom is het belangrijk dat alle kinderen kunnen zwemmen. Dat stelt de gemeente naar aanleiding van een onderzoek van de GGD naar zwemvaardigheid. 'Het college van B en W gaf de GGD eerder dit jaar opdracht dit onderzoek te doen. We wilden weten hoe het zit. Uit het onderzoek (pdf 4 pagina’s) blijkt nu dat 7 procent van de 10-jarigen in onze gemeente niet kan zwemmen. Daar willen we verandering in brengen.' - zegt Rob Ellermeijer (VVD) wethouder sport.

Uit het onderzoek blijkt dat vooral ouders met niet-Nederlandse afkomst het belang van zwemvaardigheid niet zien, ondanks dat Amstelveen een waterrijke gemeente is. Daarnaast speelt de wachtlijst een rol. Ook doen sommige ouders hun kind niet op zwemles uit financiële overweging.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2019)

Vlnr.: Ilona Steenkamer (onderzoeker Gezondheid en Leefstijl bij GGD Amsterdam), Claudia Verhage (epidemioloog, onderzoeker, projectleider bij GGD Amsterdam), Yvonne Hazeveld (Regiomanager Jeugdgezondheidszorg 0-19 jaar bij GGD Amsterdam), Rob Ellermeijer wethouder Sport en Tjipke Bokma beleidsmedewerker Samenleving (Sport) bij de gemeente Amstelveen op 17 oktober 2019 in het raadhuis


'Daarom hebben we met de GGD afgesproken dat zwemvaardigheid een vast onderdeel wordt van het gezinsconsult van nieuwkomers. Zo worden alle mensen die nieuw in onze gemeente komen gewezen op het belang van kunnen zwemmen. Over de wachtlijst zijn we al in gesprek met het sportbedrijf, Amstelveen Sport. We willen in het zwembad meer uren voor zwemles.'- aldus wethouder Ellermeijer

Inwoners die aangeven zwemles niet te kunnen betalen, wijst de gemeente graag op de Amstelveenpas. Met deze pas is zwemles gratis voor inkomens tot 130 procent van het minimuminkomen. 'Blijkbaar zijn er ouders die dit niet weten. Daarom komt er extra voorlichting over de pas, onder meer op scholen en bij centra voor jeugd en gezin' - besluit Ellermeijer.

Volgens het onderzoek van GGD Amsterdam: Van de 5-jarigen in Amstelveen heeft 27% (ongeveer 300 kinderen) geen zwemdiploma én zit niet op zwemles; het merendeel van deze kinderen staat wel op de wachtlijst voor zwemles (17%; ongeveer 190 kinderen). Dit betekent dat driekwart (73%) van de kinderen (bijna) zwemvaardig is. Deze kinderen zitten op zwemles (58%) of hebben minimaal zwemdiploma A (15%); 8% procent heeft alleen diploma A, 4% heeft diploma A en B en 3% heeft diploma A, B en C.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.