Bijgewerkt: 22 november 2024

Amstelveense oliebol op de 3de plaats

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveenweb
28-12-2008

De jaarlijkse nationale oliebollentest van het Algemeen Dagblad heeft in 2008 een derde plaats opgeleverd voor de Amstelveense ijssalon: “IJs van Columbus” aan de Lindenlaan 145.

Voor het team van de ijssalon is de derde plek een bevestiging, dat ze bijna de perfecte oliebol maken. In 2005 kreeg de ijssalon de 2 plek op de landelijke ranglijst van het AD en ze hebben hard gewerkt, om een malsere, luchtigere en krokantere oliebol te bakken, dan drie jaar geleden het geval was.

De testen van het Nederlands Bakkerij Centrum hebben ook bevestigd, dat de bollen van IJs van Columbus vaktechnisch superieur zijn. Door de oliebol iets minder door te bakken behaalt de salon een hoger vetpercentage, dat meer punten haalt bij de consumentjury van het AD. De medewerkers van IJs van Columbus blijven natuurlijk zo lang strijden, totdat ze op de eerste plaats komen te staan.

Op de eerste plaats eindigde Richard Visser uit Rotterdam met cijfer 10. Met een 10 min werd Paul Berntsen uit Didam tweede en met een cijfer 9 en de beoordeling ‘zeer goed’, Eric Nijkamp uit Amstelveen de derde van de Oliebollentest 2008. Volgens de jury was het gewicht per bol 80 gram, de prijs per bol 70 cent en het vetpercentage 7,9%. Richard Visser’s oliebol was 92 gram zwaar, prijs per bol 80 cent en het vet percentage was 11%.

Oliebol Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

De zelfgemaakte oliebollen smaken natuurlijk ook heerlijk


Oliebol?

Oliebollen zijn een traditioneel gefrituurd gistdeeg gerecht uit de lage landen. Ze worden traditioneel gegeten op Oudejaarsavond in Nederland. Ook worden ze gedurende de laatste twee maanden van het jaar, of op kermissen, in een oliebollenkraam verkocht.

Oliebollen worden vervaardigd door met twee lepels een hoeveelheid beslag in een pan met hete olie te laten vallen en de zo ontstane, min of meer bolvormige oliebol bruin te laten bakken. Met behulp van een ijsbol-tang is het ook goed mogelijk een mooie ronde oliebol te vormen.

Het beslag wordt doorgaans gemaakt van bloem, eieren, gist, wat zout en lauwe melk. In plaats van gist wordt soms ook bier gebruikt, omdat hierin gist voorkomt. Het beslag dient een uur te rijzen, zodat de oliebol voldoende luchtig wordt. Oliebollen worden meestal met poedersuiker bestrooid. (bron tekst: Wikipedia)

Advies van het Nederlands Bakkerij Centrum:

Als de olie te heet wordt, of wanneer er tijdens het bakken veel water vrijkomt, kunnen vrije vetzuren in de olie gaan werken als een soort emulgator. Het gevolg is een (te) vette oliebol.

Kies een frituurolie die stabiel is en blijft tijdens het proces. Warm de olie altijd stapsgewijs op (100°C - 140°C - 175°C) met tussenpozen van 30 minuten.

De kwaliteit van de olie gaat snel achteruit als de temperatuur ervan boven de 185°C is geweest. Dit ziet men niet aan de kleur van de olie. Pas de hoeveelheid te bakken beslag aan de hoeveelheid olie; 1 kilogram product per 10 liter olie is een vuistregel. Als de frituur niet wordt gebruikt, dek dan de olie af en zet de temperatuur terug naar 140°C. Verwijder altijd bakresten. (Bron: NBC)

Lees nog: Alles over oliebollen



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.