Bijgewerkt: 18 september 2021

Amstelveense onderscheiding voor gastdocent de heer Aussen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
21-10-2013

Maandag 21 oktober 2013 heeft de burgemeester van Amstelveen, de heer Van Zanen, in het raadhuis een gemeentelijke onderscheiding (Bronzen Legpenning) uitgereikt aan de heer Hans Jo Aussen vanwege zijn langdurige vrijwillige inzet als gastdocent op scholen waar hij vertelt over zijn onderduiktijd tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De heer Hans Jo Aussen zet zich sinds 2000 in als vrijwillige gastdocent op scholen voor basis- en voortgezet onderwijs. Hij is als gastspreker verbonden aan het Landelijk Steunpunt Gastsprekers WO II- Heden.

aussen Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2013)

Jan van Zanen (l) burgemeester van Amstelveen na de uitreiking van de gemeentelijke onderscheiding aan de heer Hans Jo Aussen


De heer Aussen was 14 jaar toen Nederland bezet werd. Hij werd toen geconfronteerd met anti-Joodse maatregelen van het nazi-regime. De heer Aussen vertelt over zijn eigen ervaringen, als kind tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij geeft meer dan 40 gastlessen per jaar.

Door zijn open houding naar jongeren ontstaan er na afloop van de lessen vaak bijzondere gesprekken. De heer Aussen heeft al duizenden scholieren in heel Nederland verteld over de impact van de oorlog op een mensenleven. Hij draagt met zijn lessen bij aan de vorming en educatie van generaties die moeten bouwen aan een samenleving waarin een vredige en respectvolle wijze van omgang tussen mensen centraal staat.

De heer Aussen heeft tevens zijn hulp verleend aan het Verzetsmuseum in Amsterdam bij de totstandkoming van het nieuwe kindermuseum van het Verzetsmuseum. Hij heeft geholpen met de research van het onderdeel ‘vervolging’ van het kindermuseum. 

Naast zijn werk als gastdocent heeft de heer Aussen zich van 1975 tot 1996 als vrijwilliger ingezet bij honk- en softbalvereniging De Vliegende Hollander, waar hij in de materialencommissie zat en oud papier beheerde.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.