Bijgewerkt: 11 augustus 2022

Amstelveense oorlogsslachtoffers op Holocaust namenmonument Amsterdam

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen/Wikipedia
20-09-2021

Zondagmiddag 19 september 2021 werd het Nationaal Holocaust Namenmonument aan de Weesperstraat in Amsterdam officieel onthuld. Het monument herdenkt alle Nederlandse Holocaustslachtoffers die geen graf hebben en bestaat uit 102.000 bakstenen, met daarin de namen gegraveerd van de vermoorde Nederlandse Joden, Roma en Sinti. Ook de namen van de 161 van Joodse oorlogsslachtoffers uit Amstelveen staan op het monument. De gemeente heeft deze namen geadopteerd.Het Nationaal Holocaust Namenmonument werd op waardige, ingetogen wijze onthuld door Zijne Majesteit de Koning Willem-Alexander samen met Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité. Onder anderen demissionair minister president Mark Rutte en burgemeester Femke Halsema hielden een toespraak. Locoburgemeester Herbert Raat was aanwezig namens de gemeente Amstelveen.

Het monument staat aan de westzijde van de Weesperstraat, tussen de Nieuwe Herengracht en de Nieuwe Keizersgracht, direct achter Hermitage Amsterdam. De muren zijn geplaatst in de vorm van vier Hebreeuwse letters, לזכר, die staan voor 'in memoriam' of 'ter herinnering'. Boven de muren zijn vier objecten van spiegelend roestvrij staal in de vorm van de letters, bedoeld om het ruisen van bomen te reflecteren.

Dit is de locatie van een huizenblok dat in de jaren 1960 en 1970 is afgebroken en waar een groot aantal Joden woonde die door het naziregime zijn vermoord. Het staat plaatselijk bekend als Weesperplantsoen, een groenstrook langs de Weesperstraat tegenover de Weesperflat. In de groenstrook staat sinds de jaren 50 het Monument van Joodse Erkentelijkheid, ook wel dankbaarheidsmonument geheten. Dit monument is verplaatst.Het ontwerp is gemaakt door Daniel Libeskind. Het is het eerste nationale gedenkteken in Nederland waarop de namen van alle slachtoffers van de holocaust en de porajmos genoemd worden.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.