Bijgewerkt: 22 januari 2025

Amstelveense politiek maakt zich zorgen over de Amstelveenlijn

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
06-12-2013

In een brief aan de Stadsregio Amsterdam vragen de Amstelveense politieke fracties aandacht voor hun zorgen over de Amstelveenlijn. Ze maken zich vooral zorgen over de sterk verouderde en niet altijd goed onderhouden treinstellen, waardoor ritten uitvallen en reizigers moeten overstappen. Verder zijn ze bang, dat de reiziger ‘wegloopt’ als de ombouw van de Amstelveenlijn te lang duurt en er geen goede alternatieven zijn.

Begin 2013 is de voorkeursvariant voor het ombouwen van de Amstelveenlijn vastgesteld, zowel in de Amstelveense gemeenteraad, als in de Regioraad. Dit blijft volgens de raadscommissie Ruimte Wonen en Natuur het uitgangspunt. Totdat de vernieuwde lijn 51 in gebruik wordt genomen moet de huidige lijn wel goed blijven functioneren.

veenboer Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Dolf Veenboer fractievoorzitter van PvdA-Amstelveen vertelt over de zorgpunten van het dossier tramlijnen 5 en 51 tijdens de commissievergadering RWN op 26 november 2013. Het materieel is onvoldoende om tot 2020 te gebruiken, het tijdelijk vervoer tijdens de verbouwing en over de kwetsbaarheid van het ZuidasDok. Volgens Veenboer, moet de brief niet de oplossingen aandragen, maar wel de zorgen vanuit de raad kenbaar maken


Er zijn echter de laatste jaren in toenemende mate klachten over sterk verouderd materieel en matig onderhoud. Daardoor zijn er regelmatig minder treinstellen beschikbaar en vallen ritten uit. Vaak moeten reizigers, die naar station Amstel of CS reizen, bij station Spaklerweg overstappen op lijn 53, of 54. Er wordt een klemmend beroep op de Stadsregio Amsterdam gedaan om ook in deze fase te zorgen voor kwalitatief goed materieel en een goede lijnvoering.

Het openbaar vervoer in de hele regio is zeer gebaat bij goede en ‘handige’ afstemming van de ontwikkelingen bij de projecten Amstelveenlijn, Noord/Zuidlijn en de Zuidasdok. Tijdens de ombouwtijd, die zo kort mogelijk moet blijven, moet het vervangend vervoer van een zodanige kwaliteit zijn dat de reizigers niet ‘weglopen’.

“Wij moeten zorgvuldig omgaan met de reizigers, zodat ze tijdens en na de ombouw gebruik blijven maken van het openbaar vervoer. Het openbaar vervoer in het zuidelijk deel van de Stadsregio verdient dit volledig”, benadrukt de commissie in haar brief.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.