Bijgewerkt: 12 augustus 2022

Amstelveense veteranen kregen anjerperkje in het Broersepark

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen/Wapenbroeders Amstelland
19-06-2021

Op de Amstelveense Veteranendag 19 juni 2021 overhandigde Tjapko Poppens burgemeester van Amstelveen een pot met witte anjers als symbolische blijk van waardering aan Martijn Neumeier, adjudant bij de Koninklijke Luchtmacht en veteraan van missies in Afghanistan en het Midden-Oosten. Dat gebeurde bij het nieuwe Witte Anjerperkje dat is aangelegd in het Broersepark, vlakbij het Indiëmonument en het oorlogsmonument aan de Amsterdamseweg. 

Jaarlijks organiseert de gemeente Amstelveen voorafgaand aan de landelijke Veteranendag een lokale Veteranendag. Vanwege corona is het dit jaar wederom niet mogelijk om een fysieke bijeenkomst voor veteranen te organiseren. Om deze dag niet ongemerkt voorbij te laten heeft de burgemeester namens het gemeentebestuur per brief zijn waardering aan alle Amstelveense veteranen uitgesproken. Bij de brief kregen zij een witte anjerplant.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2021)

Tjapko Poppens burgemeester van Amstelveen overhandigt een pot met witte anjers als symbolische blijk van waardering aan Martijn Neumeier, adjudant bij de Koninklijke Luchtmacht in het Broersepark op 19 juni 2021


In 2005 is de Witte Anjer in Nederland geïntroduceerd als uiting van waardering voor Nederlandse veteranen. In 2019 is het Nederlands Veteraneninstituut begonnen met de oproep aan Nederlandse gemeenten om hun veteranen te eren en waarderen met een speciaal Witte Anjerperkje, dat bloeit in de maand voorafgaand aan de landelijke Veteranendag. Deze dag vindt jaarlijks op de laatste zaterdag van de maand juni plaats. Een veteraan (van het Latijnse vetus, wat 'oud' betekent) is een persoon die lange diensttijd of ervaring heeft gehad in een bepaald beroep of veld.

Het Witte Anjerperkje is een initiatief van het Nationaal Comité Veteranendag. Zij roepen gemeenten op hun veteranen te eren met een Witte Anjerperkje dat bloeit in de dagen voorafgaand aan de Nederlandse Veteranendag. De witte anjer staat symbool voor respect en waardering voor veteranen. Inmiddels hebben 45 gemeenten, waaronder Amstelveen, hieraan gehoor gegeven.

Als eerbetoon aan de veteranen wordt op 19 en 26 juni 2021 op het raadhuis de nieuwe veteranenvlag gehesen. Ook de landelijke Veteranendag op 26 juni heeft een aangepast programma dat is te volgen vanaf 12.35 uur via NPO2 vanuit de Koninklijke Schouwburg in den Haag.

Afdeling Amstelland van de Bond van Wapenbroeders hoopt oprecht dat veteranen en burgers aangeraakt worden door het Witte Anjerperkje, zich hierdoor mogen bezinnen op het grondbeginsel van vrede en vrijheid, en een praatje maken met elkaar hierover! U kunt contact opnemen met afdeling Amstelland of met Veteraan in de Klas als u meer wilt weten over Veteranen in Amstelland! Zie voor meer informatie:

Bond van Wapenbroeders afdeling Amstelland https://www.wapenbroeders.nl/afdelingen/noord-holland/amstelland  en Veteranen Instituut: https://www.nlveteraneninstituut.nl/veteraan-in-de-klas/Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.