Bijgewerkt: 23 maart 2023

Amstelveense wereldkampioen Rummikub

Nieuws -> Informatief

Bron: USP
06-11-2006

De Nederlandse 45-jarige Jacqueline Beekman uit Amstelveen is in de mergelgrotten in Berg en Terblijt wereldkampioen Rummikub geworden. In de finale versloeg Beekman de kandidaten Chul Seing Lee (24) uit Zuid Korea, Anna Ekman (33) uit Zweden en Nadia Roditi (27) uit Griekenland zondagmiddag in een spannende strijd in de Limburgse mergelgrotten, waar 32 rummikubspelers uit evenzoveel landen met de beroemde Rummikub steentjes strijd hadden geleverd om de hoogste eer bij het Rummikub. Griekenland werd vierde, Zweden derde, Zuid Korea tweede en Nederland verwierf de eerste plaats.

Beekman Amstelveen
(USP collectie - 2006)

Jacqueline Beekman tijdens de wedstrijd


Vliegtickets

“Het eerste potje ging niet zo goed, het tweede potje had ik bijna gewonnen maar ging net mis, de derde ronde ging goed en de vierde ging helemaal top. En toen was ik wereldkampioen… Once in a lifetime krijg je zo’n kans en dan ook nog op mijn verjaardag. Ik voel me onwerkelijke en geweldig“, aldus Beekman, die hiermee naast de wereldkampioenstitel ook nog twee rond-de-wereld vliegtickets heeft gewonnen.

Hertzano

Voor dit World Rummikub Championship waren deelnemers uit de hele wereld naar Zuid-Limburg gekomen. Van Australië tot de Verenigde Staten, van Brazilië tot Zuid-Afrika en van Taiwan tot Zwitserland deden er 32 rummikubbers mee aan het toernooi. Ook Hongarije, waar Rummikub in de vroege jaren ‘30 van de vorige eeuw is bedacht door Ephraim Hertzano, had een rummikubber afgevaardigd naar Château St. Gerlach.

Durf, inzicht en tactiek

Nederland vaardigt bij het WK altijd zijn kampioen van een jaar eerder af omdat de regels op een WK iets anders zijn dan in Nederland. Daardoor had de Nederlandse kampioene 2005 Beekman de mogelijkheid om een jaar lang volgens de WK-regels te oefenen. Het zesde World Rummikub Championship in Zuid-Limburg zorgde weer voor veel spanning want er viel niet te voorspellen wie er zou gaan winnen. Behalve durf, inzicht en tactiek vergt Rummikub ook een portie geluk, volgens Beekman. Tijdens de eerste wereldkampioenschappen in 1991 ging Japan er met de titel ‘beste Rummikubber’ ter wereld vandoor, Egypte deed dat in 1994, Nederland in 1997 en 2000 en Japan weer in 2003.

Beekman Amstelveen
(USP collectie - 2006)

Jacqueline heeft gewonnen


26 jaar oud, met 6 miljoen spellen in Nederland

Nederland telt een groot aantal Rummikubclubs, die regelmatig competities houden voor één van de populairste spellen ter wereld. Hier wordt het spel al ruim 25 jaar op de markt gebracht door het bedrijf Goliath uit Hattem, dat Rummikub in diverse uitvoeringen, zoals de reiseditie Rummikub Voyager, levert. Goliath brengt ook My First Rummikub op de markt voor kinderen van vier tot tien jaar waardoor het nog meer een spannend en echt familiespel is geworden.

Importeur Adi Golad uit Hattem zag het spel 26 jaar geleden tijdens een reis door Israël. Golad nam enkele tientallen spellen mee naar huis en deelde ze uit onder vrienden en kennissen. Een paar jaar bleef het rustig, maar in 1983 volgde de grote doorbraak toen er 600.000 Rummikub spellen in Nederland werden verkocht. Inmiddels zijn er in Nederland bijna 6 miljoen spellen over de toonbank gegaan.

Kijk voor meer informatie ook op www.rummikub.nu.

Goliath – één van de grootste speelgoed distributeurs en producenten van Nederland – is gevestigd in Nederland, België, Frankrijk en Spanje. In 1980 introduceerden zij Rummikub op de Nederlandse markt. Goliath heeft sinds de jaren ’80 een flinke groei doorgemaakt; speelgoed en actiespellen vanaf 1 jaar, multimedia spellen vanaf 5 jaar, tactische en strategische spellen vanaf 7 jaar en verschillende erotische spellen vanaf 18 jaar. Bekende namen zijn: Rolit, Fifi, Zoub, Sudoku, Triominos, Stap-op en Exago. Zie ook www.goliathgames.nl.


 Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.