Bijgewerkt: 4 december 2021

Amstelveense wethouders gaven gastlessen over respect

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
12-11-2021

Sinds 2006 organiseert de Respect Foundation de jaarlijkse nationale bewustwordingscampagne de 'Week van Respect'. In totaal bereikten ze al 1.7 miljoen jongeren! Het doel van de Week van Respect is jongeren inspireren en activeren om bij te dragen aan een respectvolle samenleving, waarin iedereen zich thuis voelt. Op korte termijn leidt dit tot een veilige sfeer in de klas, sportclub of buurt. Op langere termijn draagt deze aanpak bij aan een respectvolle samenleving met betrokken burgers die openstaan voor elkaar en elkaar respecteren zoals ze zijn.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2021)

Wethouders Frank Berkhout, Marijn van Ballegooijen en Floor Gordon op de fiets weg naar de gastlessen


Tijdens de Week van Respect (8 – 14 november 2021) stonden drie wethouders voor de klas om met brugklassers te praten over respect. Floor Gordon (D66) Emancipatie trapte af bij het Amstelveen College. Frank Berkhout (D66) Jeugd ging op bezoek bij het Amstelveen College en Marijn van Ballegooijen (PvdA) Discriminatie gaf zijn gastles op de internationale school Amity. Ze vertelden hun persoonlijke verhaal en gingen met de klas in gesprek over respectvol samenleven.

Kracht van het persoonlijke verhaal. Persoonlijke ervaringen spreken tot de verbeelding. Doordat de wethouders een eigen verhaal vertelden lieten ze een stukje van zichzelf zien en daarmee creëerden ze verbinding. Zo nodigden ze leerlingen uit om het gesprek met hen aan te gaan. Praten over een veilige sfeer thuis en op school is één van de belangrijkste elementen in de Week van Respect. Floor Gordon: 'De kinderen deelden ervaringen en zeiden het belangrijk te vinden om geen waardeoordelen te geven over elkaar. Respect voor de leerkracht vinden ze ook belangrijk.'

Jong geleerd, oud gedaan. De week richt zich vooral op jongeren, de generatie van de toekomst. Want wat je jong leert, neem je de rest van je leven mee. In deze week krijgen jongeren bijvoorbeeld gastlessen om ze te inspireren en te activeren om zélf bij dragen aan een respectvolle samenleving.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.