Amstelveense woningbemiddelingsbureau faciliteerde criminelen
Nieuws -> PolitieBron: Politie Amsterdam-Amstelland
08-01-2009
Justitie Parket Amsterdam Politie Amsterdam-Amstelland Dienst Wonen gemeente Amsterdam Belastingdienst Rechercheurs van Bureau Financieel Economische Recherche (BFER) hebben het afgelopen half jaar 23 aanhoudingen verricht in een onderzoek naar een woningbemiddelingsbureau in Amstelveen.
Het onderzoek is nog in volle gang. Daarbij wordt nadrukkelijk aandacht besteed naar de (herkomst van de) geldstromen van de klanten naar het woningbemiddelingsbureau. Het woningbemiddelingsbureau is inmiddels in staat van faillissement.
Uit het onderzoek tot op heden blijkt dat het woningbemiddelingsbureau meerdere huurders van woningen voorzag van valse documenten (salarisstroken, huurcontracten op valse naam e.d.). Meerdere van de klanten van dit kantoor bedienden zich ook van valse personalia. De betaling door deze klanten vond nagenoeg volledig contant plaats. Van reguliere inkomsten uit (legale) arbeid door de klanten van het bemiddelingsbureau is vooralsnog niet gebleken.
De administratieve vastlegging binnen het kantoor was summier en financieel gezien ondoorzichtig. Een van de leidinggevenden binnen het makelaarskantoor was een bekende binnen het criminele circuit (meermalen veroordelingen ter zake grootschalige handel in verdovende middelen). Om de zaak rond te maken werkt de politie in deze zaak intensief samen met de Nationale Recherche, Dienst Wonen van de gemeente Amsterdam en de Belastingdienst.
Aanpak malafide woningbemiddelaars via Vrijplaatsenconvenant op basis van het onderzoek heeft BFER Dienst Wonen gevraagd te verhinderen dat de verdachten nog langer woningbemiddelingsdiensten kunnen verrichten. Dienst Wonen heeft het bureau daarop een last onder dwangsom opgelegd van € 4.000 per bemiddeld adres met een maximum van € 40.000. De intensieve samenwerking tussen politie, Belastingdienst en Dienst Wonen vloeit voort uit het Vrijplaatsenconvenant Woning- en Kamerbemiddelingsbureaus (uit maart 2007), waarin is afgesproken dat als het gaat om illegale woning- en kamerbemiddelaars de drie instanties alle benodigde gegevens met elkaar uitwisselen.
Wethouder Volkshuisvesting Tjeerd Herrema: "We werken steeds beter samen om het gesjoemel met huurwoningen in Amsterdam hard aan te pakken. Deze actie is daar weer een bewijs van." Faciliteren criminelen De werkwijze van dit woningbemiddelingsbureau bood criminelen de gelegenheid zich onder valse naam en onder gefingeerde werkrelatie zich in de regio Amsterdam op te houden. De contante betalingen, het gebruik van valse bescheiden en de summiere financiële vastlegging vormt een aanwijzing dat het woningbemiddelingsbureau bovendien welbewust betrokken is geweest bij het witwassen van criminele gelden. 23 verdachten opgepakt op 17 juni 2008 pakten rechercheurs de eerste twaalf verdachten op, waaronder de twee hoofdverdachten: de directeur en een gevolmachtigde van de makelaardij.
Bij huiszoekingen in Amsterdam, Amstelveen, Diemen, Vinkenveen en Nieuw Vennep werden administraties, een vuurwapen en enkele kilo's softdrugs in beslag genomen. De afgelopen maanden werden nog eens elf verdachten opgepakt. 'Inmiddels hebben we aan de hand van de inbeslaggenomen administratie van het makelaarskantoor 35 hypotheekfraudes kunnen vaststellen', zegt een tactisch coördinator van de BFER. 'Die fraudegevallen zijn verdeeld over de personen die we in juni en daarna hebben aangehouden.' In november werden een 39-jarige Amsterdammer en drie vrouwen van 31, 32 en 36 jaar oud in Amsterdam thuis aangehouden.
De tactisch coördinator: 'Omdat het om een "geweldsjongen" ging, hadden we het arrestatieteam ingeschakeld. De man had een relatie gehad met de drie opgepakte vrouwen. Per dame had hij een hypotheek aangevraagd. De vrouwen waren ook zogenaamd in dienst van het makelaarskantoor. We vonden bij de doorzoekingen ondertekende valse werkgeversverklaringen en valse loonspecificaties met hun naam erop.'