Bijgewerkt: 26 september 2021

Amstelvener Jan W. Mets schreef Amsterdams oorlogsverhaal

Nieuws -> Informatief

Bron: Uitgeverij Totemboek
12-10-2013

Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam nam 10 oktober 2013 het boek 'Enkele reis Aschersleben' in ontvangst uit handen van de Amstelveense schrijver Jan W. Mets. ‘Een verrijking voor de geschiedschrijving van de stad,’ aldus Van der Laan tijdens de presentatie.

Het boek gaat over twee Amsterdamse broers en hun buurjongen, tieners nog, die in de Hongerwinter in Amsterdam (de winter van 1944 tot 1945) op eigen houtje verlaten, omdat ze gehoord hebben, dat er in Duitsland wel eten te vinden is.

Mets Amstelveen
(Eigen foto - 2013)

Jan W. Mets (r) overhandigt een exemplaar van zijn boek 'Enkele reis Aschersleben' aan Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam op 10 oktober 2013


Ze zijn nog nooit buiten Amsterdam geweest en nagenoeg zonder geld stappen ze op de trein om na omzwervingen terecht te komen in het Duitse Aschersleben, waar ze inderdaad werk vinden en de laatste Oorlogswinter doorkomen. Na de bevrijding terug in Amsterdam vertellen de jongens niets over hun avontuur. Pas twee jaar geleden, kort voor zijn dood vertelt de oudste het verhaal over, hoe hij met zijn broer aan de hongerdood is ontsnapt.

‘Het is makkelijk oordelen voor wie in het veilige Amsterdam van nu leeft. Deze jongens leefden onder de terreur die toen heerste en dit was hun uitweg’, aldus Van der Laan die het boek verder ‘goed geschreven’ noemde, ‘ik kon het bijna niet wegleggen’.

De beschrijving van de reis naar Aschersleben en het verblijf van de jongens daar is een aanvulling op de geschiedschrijving van Amsterdammers tijdens de oorlog. Een deel van de geschiedenis, waar maar weinig over gepubliceerd is. Het gaat niet over heldhaftigheid, maar over lijfsbehoud en broederliefde en over het effect van de bezetting op gewone burgers.

Mets Amstelveen
(Foto Leon Witkamp - 2013)

Jan W. Mets, schrijver en dichter


Over de auteur

Jan W. Mets (Amsterdam, 1953) vertelt in zijn boek 'Enkele reis Aschersleben' het bijzondere oorlogsverhaal van zijn schoonvader. Hun intense vriendschap maakte het mogelijk het best bewaarde geheim te delen. Jan W. Mets maakte de reis opnieuw en slaagde erin het geheim tot een persoonlijke geschiedenis te verwerken. Eerder publiceerde hij Uithoorn Ongekend, poëzie in beeld.

Boekinformatie: 'Enkele reis Aschersleben. Een adembenemend en op waarheid gebaseerd oorlogsverhaal van Amsterdam naar Aschersleben en terug. ISBN: 978-94-91683-02-2, omvang: 216 pagina’s, prijs:   € 19,95. Verkrijgbaar:           Via de boekhandel en te bestellen via www.totemboek.nl

Aschersleben?

Aschersleben is een stad in Salzlandkreis in Saksen-Anhalt in Duitsland. De stad telt 28.706 inwoners. Het is de oudste stad in Saksen-Anhalt en de derde grootste stad in de Salzlandkreises. Aschersleben is gelegen aan de noordoostelijke rand van de Harz gebergte in de vallei van de rivier Eine. Vanwege de geografische ligging Aschersleben is ook bekend als de 'Poort naar de Harz'.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.