Bijgewerkt: 5 juni 2023

Amstelveners hebben een kunstwerk gekozen voor de gemeentelijke kunstcollectie

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
18-10-2022

Inwoners van Amstelveen hebben gestemd op het kunstwerk dat een plaats krijgt in de gemeentelijke kunstcollectie. Het gaat om het kunstwerk 'Oeverlanden' van Saskia Boelsums. Het is een van de landschapsfoto's van Amstelveen die zij maakte als aanvulling op de tentoonstelling Verzameld voor Amstelveen – de gemeentelijke kunstcollectie die deze zomer te zien was in Museum JAN.

Amstelveners konden tot eind september 2022 via het online platform Denk Mee Amstelveen en in Museum JAN stemmen op hun favoriete kunstwerk. De Adviescommissie Beeldende Kunst Amstelveen (ABK) had hiervoor een selectie gemaakt van drie kunstwerken die het beste bij de gemeentelijke kunstcollectie passen. Het ging om foto’s van het Amsterdamse Bos, de Urbanuskerk en de Oeverlanden langs de Poel. De laatste kreeg de meeste stemmen.

Kunstcollectie. 'De strijd ging lange tijd tussen twee kunstwerken: een van de Oeverlanden en een van de St. Urbanuskerk, beiden karakteristiek voor Amstelveen. Het is de Oeverlanden geworden, en dit prachtige kunstwerk gaan wij toevoegen aan onze kunstcollectie. Doordat de gemeenteraad geld heeft vrijgemaakt, werkt momenteel een team van onder meer kunsthistorici aan het behoud en beheer van de gemeentelijke kunstcollectie die lange tijd in depot lag. We bekijken de mogelijkheden om onze kunstschatten vaker tentoon te stellen aan het publiek. Zeker nu de tentoonstelling Verzameld voor Amstelveen, die gratis te bezoeken was voor alle Amstelveners, een succes is gebleken' - zegt Herbert Raat (VVD) wethouder Kunst en Cultuur.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Saskia Boelsums: 'Oeverlanden'. Zij creëert in haar kunstwerken haar eigen werkelijkheid. Ze maakt foto’s van landschappen die haar boeien, en is daarna weken, soms maanden, bezig met de bewerking ervan. Pixel voor pixel. Door deze handmatige nabewerking roept ze een atmosfeer op die schilderachtig en poëtisch aanvoelt

Verzameld voor Amstelveen. Deze zomer was in Museum JAN en het Cobra Museum een deel van de gemeentelijke kunstschatten te zien tijdens de tentoonstelling Verzameld voor Amstelveen – de gemeentelijke kunstcollectie. In de deelcollectie in Museum JAN, genaamd de Topografische Atlas, stond het Amstelveense landschap centraal. Gelijktijdig was een expositie van het werk van Saskia Boelsums (1960) te zien, een van oorsprong Amstelveense landschapsfotograaf. Speciaal voor deze expositie maakte zij een serie over Amstelveense landschappen die goed aansluit bij de collectie van de Topografische Atlas.

Kunstzomer. Afgelopen zomer stond Amstelveen in het teken van kunst. Naast de tentoonstelling Verzameld voor Amstelveen die 22 september 2022 feestelijk is afgesloten in het Cobra Museum, konden Amstelveners in juli, augustus en september ook naar de tijdelijke kunstroute Biotoop door Bovenkerk en Westwijk. Bezoekers konden een route langs zes kunstwerken volgen en deelnemen aan verschillende activiteiten. De gemeente kijkt terug op succesvolle ‘kunstzomer’. Wethouder Raat: 'De tentoonstelling é de kunstroute zijn positief ontvangen, blijkt uit alle reacties. Daarmee lijkt een van onze doelen bereikt uit ons cultuurbeleid De stad als Podium: het op een laagdrempelige manier bereikbaar maken van kunst en cultuur voor alle Amstelveners. We blijven hierop inzetten. Bijvoorbeeld door het plaatsen van kindvriendelijke kunstwerken in de wijken om kinderen al op jonge leeftijd met kunst in aanraking te laten komen. Maar ook door het subsidiëren van gratis toegankelijke evenementen zoals Amstelveen En Plein Air, waarbij kunstenaars deze zomer in de openbare ruimte kunst creëerden, en de Open Ateliers Amstelveen waarbij kunstenaars hun atelier openstellen.'Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.