Bijgewerkt: 8 mei 2024

Amstelveners verhuren regelmatig woningen via Home Exchange

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
06-09-2023

De gemeente Amstelveen had geconstateerd dat een aantal inwoners hun woning aanbiedt als vakantiewoning op Home Exchange. Helaas is er enige onduidelijkheid ontstaan of dit type verhuur onder toeristische verhuur en vakantieverhuur valt. Hierin willen wij graag duidelijkheid scheppen. Woningen die via Home Exchange worden aangeboden vallen onder toeristische verhuur en vakantieverhuur, omdat de woningen als vakantieverblijf worden aangeboden.

Er is sprake van het tegen betaling in gebruik geven van een woonruimte aan personen die niet als ingezetene zijn ingeschreven met een adres in de gemeente in de basisregistratiepersonen. Hier doet niet aan af dat het (grotendeels) betaald kan worden door het inzetten van de eigen woning. Dit betekent dat er aan de regelgeving van de gemeente voldaan moet worden en dat de eigenaar een vergunning nodig heeft, voordat er met de woning legaal geadverteerd kan worden.

Foto Amstelveen
(Bron Home Exchange - 2023)

Advertenties van Amstelveners op de website van Home Exchange op 6 september 2023

Leefbaarheid op peil houden. De afgelopen jaren is het voor huiseigenaren gemakkelijker geworden om hun woning als tijdelijke vakantiewoning aan te bieden. Helaas ging dit gepaard met overlast en achteruitgang van de leefbaarheid in sommige buurten. Om deze overlast te beperken zijn verschillende maatregelen genomen. Dit heeft ervoor gezorgd dat wij gemakkelijker kunnen handhaven op overtredingen, en dat de leefbaarheid in buurten is hersteld.

Meld- en vergunningplicht. In de Huisvestingsverordening Amstelveen 2022 heeft u vakantieverhuur vergunningplichtig gemaakt. Dit betekent dat eigenaren een vergunning moeten hebben voor vakantieverhuur van hun woning. Om zo'n vergunning te krijgen moet er aan de volgende voorwaarden worden voldaan:

•De woning mag voor maximaal 30 dagen per kalenderjaar verhuurd worden;

•De verhuur moet vermeld worden bij de gemeente;

•Er moet toeristenbelasting betaald worden;

•Er mogen maximaal 4 personen in de woning verblijven, tenzij het een gezin is met meer dan 2 kinderen;

•Een corporatiewoning mag niet worden gebruikt voor toeristische verhuur;

•In de advertentie van de woning moet een registratienummer worden vermeld.

Op het verhuren zonder vergunning of het schenden van de voorwaarden staan bestuurlijke boetes die kunnen oplopen tot € 22.500,-.

Overgangsperiode tot 1 oktober 2023. Vanwege de ruis die in het verleden is ontstaan willen wij de woningeigenaren tot en met 1 oktober de tijd geven om een vergunning1 aan te vragen en de advertentie in lijn te brengen met de voorwaarden, of ervoor te kiezen de advertentie offline te halen. Na 1 oktober 2023 zal er actief worden gehandhaafd op degenen die ervoor kiezen zich niet aan de regels te houden.


Reactie van Barbara Louisse PR-, Content-, en Marketingadviseur van Home Exchange ivm woningverhuur op 11 september 2023:

Statement HomeExchange: "We zijn op de hoogte van de nieuwe regelgeving voor korte termijn verhuur tussen particulieren in Amsterdam. We steunen de stad in haar strijd tegen het massatoerisme, waar ons model tegen is. Daarom werken we hand in hand met de lokale autoriteiten om ervoor te zorgen dat we de komende weken in staat zullen zijn om: aan de ene kant onze leden bewust te maken van deze nieuwe regels en ervoor te zorgen dat ze deze respecteren; en aan de andere kant informatie te delen met het stadhuis over de HomeExchange activiteit die plaatsvindt in de stad. We willen namelijk dat ons model een model van compromis is: een compromis tussen de behoefte van inwoners om accommodatie te kunnen vinden, zelfs als ze in een drukke toeristische zone wonen, en de behoefte van gekozen ambtenaren om van hun stad een gastvrije bestemming te blijven maken. Ter verduidelijking: de totale afwezigheid van financiële compensatie tussen "gastheer" en "gast" betekent dat ons model gebaseerd is op het eenvoudige idee van delen, niet op financieel gewin."




Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.