Bijgewerkt: 25 juni 2022

Amstelveners willen wekelijkse koopzondagen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveens Weekblad
14-10-2009

Een meerderheid van de Amstelveners is voorstander van wekelijkse koopzondagen. Dat blijkt uit een enquête die VVD en D66 hebben laten uitvoeren. Van de inwoners van Amstelveen is 53 procent voor wekelijkse openstelling van winkels op zondag.

Koopavond Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Een koopavond in het Stadshart Amstelveen op een donderdag in oktober 2008


Als de Amsterdamse plannen doorgaan om winkeliers de vrijheid te geven iedere zondag open te zijn, dan kiest 58 procent van de Amstelveners voor wekelijkse koopzondagen. Overigens vindt 47 procent, dat de openstelling beperkt moet blijven tot het centrum; 40 procent wil dat op zondag alle winkels open mogen zijn.

31 procent van de inwoners is er tegen dat de winkels iedere zondag open zijn. Van de inwoners tot 40 jaar is 72 procent voorstander van wekelijkse koopzondagen, van de 65-plus-sers is 42 procent voor.

Voorstanders geven als redenen op dat winkelen op zondag 'leuk' is en 'voor het gemak'. Ook vinden zij het positief voor de winkeliers. Tegenstanders hanteren veelal religieuze overwegingen. Slechts 12 procent van de tegenstanders noemt als argument 'consuminderen'. De voorkeur voor winkelen op zondag houdt niet in dat de ondervraagden vinden, dat alle winkels zeven dagen per week 24 uur open moeten zijn. Daar is 60 procent tegen en 33 procent voor.

De enquête is telefonisch uitgevoerd door de Dienst Onderzoek en Statistiek van de gemeente Amsterdam onder 358 Amstelveners. VVD en D66 zien in de uitkomsten aanleiding, om er bij Burgemeester en Wethouders op aan te dringen de detailhandel de vrijheid te geven elke zondag open te zijn. Zij menen verder, dat inwoners de vrijheid moeten hebben om in hun drukke leven op zondag boodschappen te doen en zich in het Amstelveense winkelcentrum en elders te vermaken.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.