Bijgewerkt: 19 april 2024

Amsterdam gaat langdurige leegstand van woningen effectiever aanpakken

Nieuws -> Amsterdam

Bron: Gemeente Amsterdam
14-09-2022

Leegstand in een stad, waar de woningnood zo hoog is, dat is niet uit te leggen. We gaan langdurige leegstand van woningen anders, effectiever aanpakken. We kunnen eigenaren verplichten hun huizen zo snel mogelijk weer te laten bewonen, zo nodig met een boete (last onder dwangsom). Nieuwe regels in de leegstandverordening maken dit mogelijk. Deze verordening wordt nog aan de gemeenteraad voorgelegd. De regeling geldt tot 1 januari 2025.

Foto Amstelveen
(Bron Gemeente Amsterdam - 2022)

Zita Pels (GroenLinks) wethouder Volkshuisvesting van de gemeente Amsterdam

De boete voor het niet melden van leegstand is € 9.000,- voor professionele verhuurders en € 4.500,- voor andere overtreders. Amsterdam kan een eigenaar dwingen een leegstaande woning tijdelijk te verhuren, en als het nodig is een marktconforme huurprijs bepalen. Wethouder Zita Pels van Wonen: 'We hebben te weinig woningen. Daarbij staan te veel woningen onnodig leeg. Ik ben blij dat we de leegstand kunnen gaan aanpakken, want in deze tijd zijn lege woningen onbegrijpelijk. We zorgen dat huizen weer gebruikt worden waar ze voor zijn, om in te wonen.'

Wanneer? De nieuwe leegstandverordening kwam tot stand na inspraak en advies, en kreeg veel steun. De raad stemt naar verwachting in november in, waarna de nieuwe verordening op 1 december 2022 in werking kan treden. We onderzoeken nog of het wenselijk is om tweede woningen te reguleren.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.