Bijgewerkt: 25 december 2024

Amsterdam hoeft niet bezuinigen op OV

Nieuws -> Regio

Bron: Stadsregio Amsterdam
17-01-2012

Dankzij een betere verdeling van reizigersopbrengsten hoeft in Amsterdam de komende jaren niet bezuinigd te worden op het lijnennet van trams, bussen en metro’s. Dit betekent, dat het niveau van openbaar vervoer in 2013 en 2014 hetzelfde kan blijven als in 2012.

De Stadsregio Amsterdam kan een lagere subsidie aan vervoerder GVB betalen door enkele gunstige ontwikkelingen. Zoals het er nu naar uitziet, hoeft daardoor € 15 miljoen euro subsidie minder per jaar uitgekeerd te worden aan GVB.

tram Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2006)

Tramhalte in Amstelveen


Het dagelijks bestuur van de Stadsregio heeft besloten deze meevaller in te zetten voor de exploitatie in 2013 en 2014. Hierdoor kunnen reizigers in Amsterdam tot 2015 gebruik blijven maken van het lijnennet zoals Amsterdam dat nu heeft, enkele kleine wijzigingen voorbehouden. De Stadsregio heeft hier met GVB afspraken over gemaakt.

Er is onder andere sprake van een verhoogde opbrengst bij GVB, doordat door de sluiting van de metropoortjes het percentage zwartrijders meer is gedaald dan verwacht. Maar het belangrijkste positieve effect vindt plaats doordat de landelijke reizigersinkomsten dankzij de komst van de OV-chipkaart direct gaan naar de vervoerder. De vervoerder krijgt daardoor feitelijk na iedere reis de ritprijs. I

n de tijd van de strippenkaart werden opbrengsten verdeeld op basis van modelberekeningen. Met een strippenkaart gekocht in een ander deel van Nederland kon men immers ook in Amsterdam reizen en door middel van enquêtes werden berekeningen gemaakt, hoe de opbrengsten van de kaartverkoop werd toebedeeld aan de vervoerders. GVB ontvangt door de komst van de OV-chipkaart dus de opbrengsten, waar zij recht op heeft en heeft daardoor minder subsidie nodig.

Eerder was door de Rijksbezuinigingen nog sprake van € 13 miljoen bezuiniging op het lijnennet in 2013 en 2014. Nu zullen er naar verwachting de komende jaren dus geen grote wijzigingen in het Amsterdamse openbaar vervoer meer plaatsvinden.

Als totaal blijft er wel sprake van een flinke bezuinigingsopgave, vooral na 2015. Tot 2015 zijn met name de kosten op het gebied van het beheer en onderhoud van de railinfrastructuur nog niet opgelost.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.