Bijgewerkt: 25 juni 2024

Amsterdam is de nieuwe vestigingsplaats van het European Medicines Agency

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid/EMA
21-11-2017

Het European Medicines Agency, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) verhuist naar Amsterdam in Nederland. Dit besluit is op 20 november 2017 door de 27 EU-lidstaten genomen in de marge van de Raad Algemene Zaken (art. 50). Het Agentschap heeft nu iets meer dan 16 maanden de tijd om zich voor te bereiden op de verhuizing en uiterlijk op 30 maart 2019 zijn werkzaamheden in Amsterdam op te starten.

'We zijn blij met het besluit over de nieuwe locatie van EMA. Nu we eindelijk weten, waar onze reis ons heen brengt, kunnen we concrete acties ondernemen voor een succesvolle zet ', zegt EMA uitvoerend directeur Guido Rasi. Rasi: 'Amsterdam biedt uitstekende connectiviteit en een gebouw, dat kan worden gevormd volgens onze behoeften. Ik ben zeer dankbaar, dat de lidstaten rekening hebben gehouden met onze eisen voor bedrijfscontinuïteit en prioriteit hebben gegeven aan de bescherming van de volksgezondheid en de diergezondheid.'

Doeltreffende samenwerking tussen EMA en Nederland op basis van de toezeggingen in haar aanbod om EMA te ontvangen is essentieel voor een succesvolle verhuizing en de voortzetting van EMA's activiteiten met minimale verstoring. EMA en Nederland starten hun samenwerking door een gezamenlijke governancestructuur op te zetten om het verhuisproject te sturen en te begeleiden. Vanwege de belangrijke rol die het EMA speelt bij de bescherming van de volksgezondheid en de diergezondheid in de EU, willen de belanghebbenden het publiek volledige zichtbaarheid van het verplaatsingsproject geven. Begin december zal het Agentschap op zijn website een monitoringschema beschikbaar stellen waarmee de geboekte vooruitgang kan worden gevolgd. Sinds de oprichting in 1995 is EMA gevestigd in Londen (Verenigd Koninkrijk). Momenteel heeft zij bijna 900 personeelsleden in dienst op haar hoofdkantoor in Canary Wharf, Londen. De verhuizing van EMA uit Londen is een gevolg van de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie (BREXIT). Het Agentschap was niet betrokken bij de selectie van de nieuwe locatie.

Foto Amstelveen
(Foto Nia Palli/VWS - 2017)

Bruno Bruins (VVD) minister voor Medische Zorg


De reactie van minister Bruno Bruins (VWS): 'Dit is goed nieuws voor alle patiënten in Europa. De keuze voor Amsterdam betekent, dat de EMA haar belangrijke werk ook na de Brexit ongestoord kan voortzetten. Nieuwe innovatieve medicijnen kunnen zonder vertraging toegang blijven krijgen tot de markt. Ook blijft EMA in staat snel en adequaat in te grijpen als er problemen optreden met een middel. Beiden zijn van groot belang voor alle patiënten in Europa. Wij zijn heel blij, dat Europa gekozen heeft voor de inhoud. Ik dank iedereen die een bijdrage heeft geleverd aam dit mooie resultaat. Het echte werk begint nu pas. The Netherlands and Amsterdam are fully committed to ensure a smooth transition for EMA. We are up for this task and we will make sure the continuity of the important work of EMA is guaranteed' – aldus de minister.

Foto Amstelveen
(Foto Nia Palli/BZ - 2017)

Halbe Zijlstra (VVD) minister van Buitenlandse Zaken


Minister Halbe Zijlstra (BZ): '19 landen waren kandidaat om het agentschap te huisvesten. Het heeft de nodige tijd gekost en het besluitvormingsproces was zeer intensief, maar de EU27 laat hiermee zien, dat zij ook na de Brexit goede beslissingen kan nemen. Ik feliciteer ook het Ests EU voorzitterschap met dit resultaat en dank de EU lidstaten die voor Amsterdam gestemd hebben voor hun vertrouwen.'

Ambassadeur Wouter Bos: 'Amsterdam scoort geweldig, waar het gaat om het nieuwe gebouw, de bereikbaarheid en alles wat stad te bieden heeft voor de medewerkers van EMA. De keuze voor Amsterdam is daarmee ook goed voor de 500 miljoen Europeanen die baat hebben bij het werk van de EMA.'Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.