Bijgewerkt: 25 december 2024

Amsterdam stopt crimineel gebruik van 98 woningen in 2011

Nieuws -> Amsterdam

Bron: Gemeente Amsterdam
01-02-2012

In 2011 is het criminele gebruik van 98 woningen beëindigd in Amsterdam. De woningen zijn vrijgemaakt voor het gebruik door gewone huurders. Dit is een stijging van 78 procent ten opzichte van de 55 vrijgemaakte huurwoningen vorig jaar.

Het aantal meldingen steeg met 50 procent. Dit is het resultaat van het samenwerkingsproject 'Doorzon' (pdf), dat crimineel gebruik van huurwoningen aanpakt. De aanpak wordt in 2012 uitgebreid met nieuwe partners om onder meer hennepteelt tegen te gaan.

De gemeente Amsterdam, politie Amsterdam-Amstelland en Amsterdamse woningcorporaties delen sinds 2008 gegevens om het criminele gebruik van woningen tegen te gaan. Het gaat dan om zaken als hennepteelt, prostitutie en mensenhandel. De partners pakken criminelen zowel strafrechtelijk, bestuursrechtelijk als civielrechtelijk aan. Door deze aanpak kunnen woningen vrijgemaakt worden voor de Amsterdamse woningzoekenden.

Voedingsbron voor onveiligheid

De politie informeert partners aan de hand gegevens uit strafrechtelijke onderzoeken over mogelijke woonfraude. De corporaties en de dienst Wonen, Zorg en Samenleven zorgen dan voor herstel van de rechtmatige woonsituatie. De corporatie kan het huurcontract ontbinden en de gemeente kan een bestuurlijke boete opleggen. Dankzij deze samenwerking tussen partijen kon de criminele woonfraude in 2011 in 98 woningen worden beëindigd. In 2010 betrof het 55 woningen.

ossel Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Freek Ossel, wethouder Wonen van de gemeente Amsterdam: 'Crimineel gebruik van woningen is een voedingsbron voor onveiligheid. En het frustreert de woningmarkt die in Amsterdam toch al krap is en waar veel mensen al jaren keurig op een wachtlijst staan'


Uitbreiding aanpak

Het huidige samenwerkingsverband wordt met drie jaar verlengd uitgebreid met nieuwe partners:

-Liander deelt informatie met samenwerkingspartners over de plaats van vermoedelijke hennepplantages. Liander zorgt ook voor een veilige omgeving voor omwonenden en politie als het pand moet worden ontruimd.

-De directie Openbare Orde en Veiligheid (OOV) van de gemeente Amsterdam kan de burgemeester verzoeken een woning op basis van de Opiumwet te sluiten. Woonfraude kon voorheen alleen in corporatiewoningen en vergunningplichtige particuliere huurwoningen worden aangepakt.

-Stadsdelen hebben onder andere de bevoegdheid om in te grijpen als een pand niet volgens het bestemmingsplan gebruikt wordt. Nu ook de stadsdelen meewerken, bestrijkt Doorzon ook koopwoningen en daarmee dus de gehele woningmarkt.

Wethouder Ossel: 'Hennepteelt is levensgevaarlijk voor de buurtbewoners. In veel gevallen is de elektriciteit omgelegd, de kans op brand is groot. Door de samenwerking met Liander hoop ik ook deze vorm van crimineel gebruik verder terug te dringen en meer goedwillende Amsterdammers aan een woning te helpen."

De gemeente Amsterdam, politie Amsterdam-Amstelland en de woningcorporaties gaan per 2012 ook gegevens delen met energiebeheerder Liander, de stadsdelen en de directie OOV. Hierdoor worden criminele activiteiten in woningen beter aangepakt en kan bovendien woonfraude in koopwoningen beter worden bestreden.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.