Bijgewerkt: 22 oktober 2024

Amsterdam verdeelt 3,5 miljoen euro extra voor culturele instellingen

Nieuws -> Amsterdam

Bron: Gemeente Amsterdam
21-10-2024

Het college van B en W van Amsterdam heeft ingestemd met de verdeling van extra middelen voor culturele instellingen. Het gaat om een incidenteel bedrag van 3,5 miljoen voor de periode 2025-2028. Deze extra middelen zijn bedoeld voor 7 instellingen die in augustus wel een positief advies ontvingen van het Amsterdams Fonds voor de Kunsten (AFK), maar vanwege onvoldoende budget veel minder subsidie toegekend kregen dan zij nodig hebben. Hun voortbestaan komt hierdoor in gevaar. Het gaat om De Appel, De Nieuwe Liefde, ICK Dans Amsterdam, Jakop Ahlborn Company, Lijm-lab, Stichting Amsterdam Klezmer en Stichting Pink Media- meldt wethouder Touria Meliani (GroenLinks) van Kunst en cultuur van de gemeente Amsterdam.

Foto Amstelveen
(Bron Gemeente Amsterdam - 2023)

Touria Meliani (GL) wethouder Kunst en Cultuur van de gemeente Amsterdam

Wethouder Meliani: 'In deze uitdagende tijd is het belangrijk dat we kunst en cultuur blijven koesteren. Ik ben ontzettend blij dat we als college de culturele sector opnieuw bijstaan en ondersteunen waar mogelijk. Tegelijk beseffen we dat de recente besluiten van de Rijksoverheid over subsidies voor veel Amsterdamse cultuurinstellingen ook zorgen en  uitdagingen met zich meebrengen. Kunst en cultuur zijn cruciaal voor een bloeiende en diverse samenleving van het land en onze stad en daarom zal het college blijven doen wat het kan en de sector waar mogelijk steunen.

Kunst en cultuur voor alle Amsterdammers, in alle wijken. Voor de periode 2025-2028 dienden 276 instellingen een subsidieaanvraag in bij het AFK en 164 instellingen hebben subsidie toegekend gekregen. Daarvan ontvangen 47 instellingen deze vierjarige subsidie voor het eerst. Met deze nieuwe instroom is het cultuuraanbod beter verdeeld over de stad. Zo ontvangen meer instellingen in Zuidoost, Nieuw-West en Noord subsidie en ontvangen instellingen in Centrum en West minder. Hierdoor kunnen Amsterdammers in alle wijken en gebieden gemakkelijker in aanraking komen met kunst en cultuur.

Vierjarige subsidies 2025-2028 verdeeld door AFK. Culturele instellingen konden een aanvraag indienen voor een vierjarige subsidie bij het AFK. Het AFK verdeelt deze vierjarige subsidies in opdracht van de gemeente. Op 1 augustus 2024 heeft het AFK bekend gemaakt hoe de subsidies voor de periode 2025-2028 worden verdeeld. De subsidieaanvragen werden beoordeeld door 9 adviescommissies met in totaal 67 vakspecialisten. Zij keken naar 4 hoofdcriteria: artistiek belang, belang voor de stad, diversiteit en inclusie en uitvoerbaarheid.

Hoe verder. Het college neemt in november 2024 een definitief besluit over het Kunstenplan 2025-2028. In dit besluit worden de hoofdlijnen van het Kunstenplan (vastgesteld in december 2023) uitgewerkt. Ook de al genomen besluiten over de verdeling van subsidies door zowel de gemeente als het AFK staan hier in. Daarnaast volgt nog een besluit over de subsidies voor cultuureducatie waarbij ook extra aandacht wordt besteed aan internationalisering.

Tot slot bereidt het college een reparatie voor met betrekking tot de subsidies voor drie instellingen, Dat! School, Likeminds en Bostheater Amsterdam, die verbonden zijn aan de ruimtelijke investeringsagenda van de gemeente op het gebied van kunst en cultuur, vastgelegd in het Strategisch Huisvestingsplan Kunst en Cultuur 2023-2027.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.