Bijgewerkt: 22 december 2024

Antistoffen van het coronavirus blijven lang in het bloed aantoonbaar

Nieuws -> Informatief

Bron: RIVM
26-11-2020

Bij ruim 90% van de mensen bij wie antistoffen tegen SARS severe acute respiratory syndrome -CoV coronavirus -2 in het bloed zitten, zijn ruim 6 maanden later nog steeds antistoffen in het bloed aanwezig. In deze 6 maanden zijn de antistoffen bovendien sterker geworden. Ze binden zich beter aan het virus en daarom zijn minder antistoffen nodig om hetzelfde werk te doen. Dit blijkt uit nieuwe resultaten van de PIENTER Corona Studie van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu . Deze studie kijkt naar de opbouw van immuniteit tegen SARS-CoV-2 in Nederland.

Antistoffen en besmetting met SARS-CoV-2. Na een besmetting gaat het afweersysteem aan het werk. Een belangrijk onderdeel daarvan is het maken van antistoffen. De meeste mensen maken antistoffen aan na besmetting met SARS-CoV-2. Bij sommige mensen zien we geen antistoffen na besmetting. De antistoffen herkennen kleine stukjes van het virus. Het coronavirus is veel groter dan een enkele antistof. De antistoffen herkennen daarom verschillende deeltjes van het virus. De antistoffen richten zich tegen die virusdeeltjes. Na een besmetting neemt de hoeveelheid (concentratie) antistoffen de eerste weken sterk toe, waarna het deels weer afneemt. Vervolgens blijft het redelijk stabiel en neemt nog maar langzaam af. De concentratie antistoffen is in een tweede meting vaak anders dan in de eerste. Zeker in de eerste weken na besmetting (zie ook [den Hartog et al. 2020]). Dat is normaal. Voor meer informatie hierover verwijzen we naar het artikel 'Het gebruik van antistoffen om de bescherming tegen besmettelijke ziektes te meten'.



In de PIENTER Corona Studie onderzoekt het RIVM het bloed van deelnemers op verschillende momenten om te kijken of er antistoffen in zitten. Antistoffen zorgen ervoor dat het lichaam het SARS-CoV-2 virus herkent. Over het algemeen geldt dat hoe meer antistoffen er in het bloed zitten, hoe beter het lichaam is beschermd tegen een virus. De studie ging van start in maart.

4,9% deelnemers heeft antistoffen in bloed. De nieuwe resultaten van het onderzoek (PiCo 3) laten zien dat 4,9% van de deelnemers antistoffen tegen SARS-CoV-2 in het bloed heeft. Zij zijn dus besmet geweest met het virus. Dit bloed is grotendeels voor de piek van de tweede golf afgenomen, in de laatste week van september en de eerste week van oktober. Het percentage is nu dus waarschijnlijk een stuk hoger, omdat er veel mensen besmet raakten in deze tweede golf.

Tijdens de eerste meting in maart (PiCo 1) had 2,8% van de deelnemers antistoffen in het bloed. In juni 2020 (PiCo 2) was dit percentage 4,5%. In de groep jong volwassenen (20-30 jaar) worden het meest antistoffen in het bloed gevonden. Verder zijn er grote regionale verschillen. In Brabant zijn de meeste mensen besmet geweest, in de noordelijke provincies het minst. Kijk voor meer informatie en de resultaten op www.rivm.nl/pienter-corona-studie.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.