Bijgewerkt: 25 juli 2024

App voor gemeenteambtenaren tegen agressie

Nieuws -> Overheid

Bron: Rijksoverheid
01-11-2012

Gemeenten die gebruik maken van het Gemeentelijk Incidenten Registratiesysteem (GIR) kunnen gevallen van agressie en geweld voortaan ook via de smartphone melden met een nieuwe app voor iPhone en Android toestellen.

Deze MeldAgressie app, te bereiken via www.aeno.nl/MeldAgressieApp , is vooral een uitkomst voor medewerkers van de gemeenten zonder vaste werkplek, zoals medewerkers van de buitendienst, toezichthouders, parkeercontroleurs, inspecteurs en handhavers. Donderdag 1 november 2012 heeft het A+O fonds Gemeenten de MeldAgressie app voor gemeenten gelanceerd tijdens de VPT beurs van het Expertisecentrum Veilige Publieke Taak.

Deze ontwikkeling heeft veel voordelen, zowel voor de gemeenteambtenaar als voor de gemeente zelf. Een medewerker hoeft niet achter een computer te zitten om een melding te doen. Hierdoor kan iemand dus ook direct, op locatie, een geval van agressie of geweld melden bij de werkgever. De app bestaat uit slechts een paar gesloten en open vragen, waardoor de medewerker snel melding kan doen.

rtva Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De MeldAgressie app is alleen beschikbaar voor gemeenteambtenaren zonder vaste werkplek


Ook voor de gemeente heeft deze app voordelen. Het is gemakkelijk om werknemers te motiveren een melding te doen: het kost weinig tijd en kan direct op locatie. De gemeente krijgt hierdoor een nog completer beeld van de agressie- en geweldsincidenten. De app is gekoppeld aan het GIR, waardoor meldingen direct bij de werkgever en in het systeem terecht komen. De vragen en aanwijzingen in de app kunnen worden aangepast aan de lokale situatie.

De MeldAgressie app komt voort uit een van de oplossingen van de Battle of Concepts 2010/2011. Met het vraagstuk 'Bedenk een product, of dienst waarmee je agressie- en geweldspreventie tot prioriteit maakt binnen publieke organisaties' uitgezet door de Inspectie SZW, gingen studenten en jonge professionals strijden om de beste oplossing.

Naar aanleiding van het idee van de app besloten het A+O fonds Gemeenten, de Inspectie SZW en het programma Veilige Publieke Taak de samenwerking aan te gaan. Samen hebben zij de kosten voor de app voor hun rekening genomen.

Alleen voor gemeenten

Op dit moment is de MeldAgressie app alleen beschikbaar voor gemeenten. Er zijn plannen om in de toekomst de MeldAgressie app ook beschikbaar te stellen voor andere (semi)overheden. Andere (semi)overheden en organisaties die meer informatie willen over de MeldAgressie app kunnen contact opnemen met gezondwerk@aeno.nl . Meer informatie staat op www.aeno.nl/MeldAgressie . Via www.aeno.nl/MeldAgressieApp  is de app te bereiken.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.