Bijgewerkt: 4 december 2021

Applicatie gelanceerd om de beslagvrije voet te berekenen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
18-02-2013

Als beslag wordt gelegd op het inkomen, dan moet rekening worden gehouden met de beslagvrije voet. Dit is het inkomensdeel, waarop de deurwaarder geen beslag mag leggen. Met behulp van een nieuwe gratis app is het voor iedereen mogelijk om zelf de beslagvrije voet te berekenen. Iedereen in Nederland heeft bij een beslag op loon, of uitkering recht op een minimumbedrag, waarop geen beslag mogelijk is.

Wethouder Jacqueline Koops (ChristenUnie): “In Nederland is wettelijke geregeld, dat niemand onder het bestaansminimum mag leven. Iedereen moet tenslotte voldoende kunnen eten. Ook mensen met grote schulden. Daarom is er een beslagvrije voet: een door de overheid vastgesteld bedrag waaronder geen beslag door de deurwaarder mag worden gelegd.

Toch gaat dit nog geregeld fout. Dat komt, omdat schuldenaren niet de deurwaarder informeren over hun inkomsten en uitgaven. En vaak weten schuldenaren ook niet, wat en hoeveel de beslagvrije voet is. De berekening daarvan is immers niet eenvoudig en de wettelijke regeling is ingewikkeld. De hoogte ervan hangt bijvoorbeeld af van persoonlijke omstandigheden van de schuldenaar.

Koops Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2013)

Jacqueline Koops (CU), wethouder Wet maatschappelijke ondersteuning maakt kennis met de app om de beslagvrije voet te berekenen


Daarom is het goed, dat Jongejan Wisseborn Gerechtsdeurwaarders een app hebben ontwikkeld die mensen helpt om de beslagvrije voet eenvoudig te berekenen. Zo kunnen ze zelf zien, of er teveel beslag is gelegd. En met een eenvoudige druk op de knop kan de berekening meteen worden doorgemaild aan deurwaarder. Dit is een heel goede ontwikkeling.”

De gemeente Amstelveen wil mensen met schulden zo veel mogelijk helpen. In Amstelveen kunnen bewoners met vragen en advies over schuldproblemen terecht bij het Wmo-loket en bij de gemeentelijke afdeling Balans schuldhulpverlening.

Meer informatie over: Schuldhulpverlening in Amstelveen. Download nu de app voor het berekenen van de beslagvrije voet, voor iPhone en Android. De applicatie kunt u ook draaien op uw PC via de website van Jongejan Wisseborn Gerechtsdeurwaarders. Welk deel van het inkomen blijft vrij van beslag? Bereken de beslagvrije voet bij beslagleggingAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.