Bijgewerkt: 26 november 2022

Armeense kinderen in het Amstelveens Poppentheater

Nieuws -> Poppentheater

Bron: Pax Kinderhulp / Amstelveenweb
05-02-2011

Stichting Pax Kinderhulp afdeling Aalsmeer organiseerde voor Armeense kinderen van 8 tot 12 jaar een reis naar Nederland tussen 16 januari t/m 13 februari 2011. De kinderen worden bij gastgezinnen opvangen. De reiskosten worden betaald door Pax Kinderhulp, door het voeren van acties en inzamelen van giften. Bij de gastgezinnen kunnen de kinderen en hun begeleiders slapen en ze eten met de familie mee. In elk gastgezin worden twee kinderen geplaatst. Er is een gezamenlijk programma, waarin de groep Armeense kinderen de activiteiten uitvoeren.

Pax Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Lucy Claessen actieleider van Pax Kinderhulp in Aalsmeer, vertelt over de doelstellingen van de organisatie en over hun bezoek aan het Amstelveens Poppentheater


De groep van ongeveer 30 kinderen is verspreid bij gastgezinnen in Aalsmeer, Uithoorn en Almere. Op zaterdagmiddag 5 februari 2011 was een groep Armeense kinderen op bezoek in het Amstelveens Poppentheater, om de voorstelling 'KlikKlak' te bekijken.

Pax Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Tussen de Armeense kinderen staan ook de kinderen van de gastgezinnen


Armenië

Armenië (Armeense: Հայաստան, of Hayastan, officieel de Republiek Armenië (Հայաստանի Հանրապետություն, Hayastani Hanrapetut'yun, is een geïsoleerde bergachtig land in de Kaukasus van Eurazië.

Het land is een voormalige republiek van de Sovjet-Unie. Armenië is een democratische staat, er is meerpartijenstelsel, met een oude en historische en culturele erfgoed. Het Koninkrijk van Armenië was de eerste staat die het christendom heeft aangenomen als haar religie in de vroege jaren van de 4e eeuw (de traditionele datum is 301). De moderne Republiek Armenië erkent de Armeense Apostolische Kerk als de nationale kerk van Armenië, hoewel de republiek officieel de kerk van staat scheidt.

Aardbeving

De grootste problemen in Armenië werden veroorzaakt door de verwoestende aardbeving in 1988 met magnitude van 7,2 en werd een groot gedeelte van Armenië vernietigd en zijn steden en gebieden ernstig beschadigd. Veel mensen kwamen om het leven en meer dan 500.000 mensen werden dakloos. In 1991 werd Armenië zelfstandig, maar nog steeds zijn de gevolgen van de aardbeving niet overwonnen. Middelen die nodig zijn om het land op te bouwen heeft Armenië niet.

Pax Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Myrthe Schuuring, directeur van het Amstelveens Poppentheater, geeft nog wat instructies aan de kinderen en begeleiders en dan kunnen ze in de zaal plaatsnemen


Pax Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

De Armeense kinderen wachten met spanning wanneer de voorstelling gaat beginnen


Pax Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

De zaal is vol, dus het magische lichttheater met toverlantaarns kan beginnen


Vakantie voor kinderen

Door het verlies van ouders kwamen veel kinderen terecht in een kindertehuis. Kinderen die nog familie hebben wonen in noodbehuizingen, zoals omgebouwde containers. Door gebrek aan energie is er in de huizen vaak maar een paar uur elektriciteit.

Kinderen uit Armenië hebben het nodig om even uit hun dagelijkse omgeving weg te zijn, omdat de ellende om hen heen blijft voortduren. In Nederland krijgen ze de kans om even tot rust te komen.

Pax Kinderhulp

Pax Kinderhulp trekt zich het lot aan van kinderen in heel Europa die door armoede, geweld, of een ramp in slechte omstandigheden moeten leven. Jaarlijks komen er 1200 kinderen naar Nederland. Zij worden bij gastgezinnen in heel Nederland of in een vakantiehuis ondergebracht. Zo biedt Pax Kinderhulp kinderen de mogelijkheid om even gewoon kind te zijn.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.