Bijgewerkt: 25 juni 2024

Asbest in 11 Amstelveense scholen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveens Weekblad
17-09-2012

Bij 11 plaatselijke schoolgebouwen en twee gymzalen is asbest aangetroffen. Mogelijk volgen er meer vondsten, omdat nog maar ongeveer een derde van de scholen en gymzalen is onderzocht - meldt het Amstelveens Weekblad.

Blijkens een raadsbrief van onderwijswethouder Herbert Raat is er geen sprake van gevaarlijke situaties voor de leerlingen en leerkrachten. Meestal bevindt het asbest zich op plekken die niet toegankelijk zijn. „De gezondheid is dan ook niet in het geding," aldus Raat.

In een tussentijdse rapportage geeft Raat aan, dat tot dusver 13 van de 32 schoolgebouwen en vier gymzalen zijn bekeken door een gespecialiseerd en gecertificeerd bedrijf. De oudste gebouwen zijn als eerste onderzocht, omdat de kans om asbest aan te treffen daar het grootst is.

Het onderzoek aan alle scholen moet half oktober 2012 zijn afgerond. Sinds 1993 is asbest in de bouw verboden. In scholen die nadien zijn gebouwd, zou de kans op het vinden van asbest daarom nihil moeten zijn.

Bij scholen waar asbest is gevonden, kan het vaak gewoon blijven zitten, maar er moeten dan wel maatregelen worden genomen om verspreiding van asbestvezels te voorkomen. Bij vijf scholen is het zekere voor het onzekere genomen en is in de zomervakantieperiode het asbest verwijderd.

Mocht bij meer scholen asbest verwijderd moeten worden, dan gebeurt dat, wanneer de scholen buiten gebruik zijn. De verwijderingkosten komen voor rekening van de gemeente.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.