Bijgewerkt: 3 juli 2022

Asperge proeverij tijdens de weekmarkt in het Stadshart

Nieuws -> Stadshart

Bron: Aceera bv
02-05-2011

Op vrijdag 6 mei 2011 is er op de vrijdagmarkt in Amstelveen een asperge proeverij.

De kok die de demonstratie verzorgt is de heer Evert van Dijk van Cooks & Cooking in Zeewolde.

Asperges de Koningin der Groenten.

Een groente die door vele wordt gewaardeerd. Met de verbeterende teelttechnieken, is de asperges ook voor de ‘gewone burgerij’ een aantrekkelijke groente geworden. In tegenstelling tot alle andere groenten is de asperge nog steeds een echte seizoensgroente.

Het aspergeseizoen komt eind maart langzaam op gang en duurt officieel tot Sint Jan op 24 juni. Op die dag worden de laatste asperges gestoken.

Asperges  Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2011)

De asperge (Asparagus officinalis) is een plant, waarvan de jonge scheuten geteeld worden als groente. Er bestaan witte asperges en groene asperges


Historie

De asperge is een eeuwenoude groente, welke haar oorsprong vindt in het oude Mesopotamië, het huidige gebied rondom Irak en Iran. In de Egyptische piramides van Sakkara, zijn al afbeeldingen gevonden van asperges die vijfduizend jaar geleden dienden als speciale offergave.

Door de eeuwen heen heeft de asperge een lange weg bewandeld om uiteindelijk via Italië en Frankrijk  vanaf 1469 uiteindelijk begin twintigste eeuw in Nederland te aarden. Allereerst in de buurt van Bergen op Zoom en de zandige duingebieden. De Nederlandse aspergecultuur is dus ‘slechts’ zo’n honderd jaar oud.

Na de Tweede Wereldoorlog is de aspergecultuur pas echt tot leven gekomen en wel in Noord-Limburg. Door de geschikte arme zandgronden en de beschikbaarheid van veel en goedkope arbeid in de vorm van voornamelijk grote katholieke gezinnen, werd Zuidoost-Nederland het aspergegebied bij uitstek. Heden ten dage is de asperge in vrijwel elke Nederlandse provincie te vinden, maar ligt het centrum nog steeds in Noord- en Midden-Limburg en Noord-Brabant.

Asperge in Nederland

Veruit de meeste telers in Nederland telen witte asperges. Zo’n twee à drie procent van alle Nederlandse asperge is groen. Wereldwijd is de groene asperge echter veruit favoriet, maar in Nederland en eigenlijk heel Noordwest Europa is de witte variant koploper. Een enkele teler teelt volledig violette asperge. Deze paarse asperges zijn minder geschikt om mee te koken, maar in een salade zijn deze zoete stengels overheerlijk.

Na de oogstwerkzaamheden worden de asperges gesorteerd op lengte, dikte kleur en kwaliteit. Er is dan ook keuze in verschillende aspergesorteringen. De witte AA asperges heeft een mooie kwaliteit, deze zijn kaarsrecht, lelieblank en 20-28 mm dik met een gesloten kop.

Deze asperges zijn zeer geschikt voor een klassiek gerecht met ham en ei. Met asperges is het ook nog eens niet moeilijk om aan de aanbevolen 200 gram groenten per dag te eten. Voor een hoofdgerecht wordt 500 gram per persoon geteld voor een voorgerecht 200 gram. Reden te meer om vaker asperges te eten.

Gezondheid

Asperges zijn naast lekker ook erg gezond. Ze bevatten veel vitamine C en staan bekend om de bloedzuiverende en vochtafdrijvende werking. Daarnaast bevatten asperges veel ijzer en een hoog gehalte aan foliumzuur.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.