Bijgewerkt: 6 december 2021

Auteurs van De Goede Immigrant vertellen en signeren bij Libris Venstra

Nieuws -> Informatief

Bron: Libris Venstra
25-09-2020

Donderdag 1 oktober 2020 komt een aantal schrijvers van de essaybundel De goede immigrant naar Amstelveen. Nikesh Shukla stelde in 2016 The Good Immigrant samen, een verzameling van 21 essays van Britse auteurs van kleur. Na een overweldigend succes volgde de gelijknamige Amerikaanse editie in 2019. Beide boeken haalden de top 10 van de respectievelijke non-fictiebestsellerlijsten. Nu is de beurt aan Nederland. De makers van de Dipsaus Podcast lieten zich inspireren om De goede immigrant samen te stellen, een vergelijkbare essaybundel met Nederlandse schrijvers van kleur.

Migreren vanuit niet-westerse landen brengt bagage met zich mee: ontworteling, heimwee, trauma, en het eeuwig onbereikbare er echt bij willen horen. Eerste, tweede en derde generatie blijven met dezelfde vragen worstelen: wanneer mag je jezelf Nederlander noemen, en is dat ook wat je echt wil? Mag je kritiek op je nieuwe vaderland hebben? Mag je het debat bepalen? En wat is er eigenlijk mis met geluk zoeken? De mensen over wie vaak wordt gedebatteerd en gesproken, komen nu zelf aan het woord – op hun manier, in hun eigen stijl, en in hun eigen taal. Ze laten je ongefilterd en ongezouten zien hoe het is om structureel, van generatie op generatie de realiteit van ‘de Ander’ te moeten leven.Met bijdrage van kunstenaar en anti-racisme activist Quinsy Gario, scenarioschrijver Manju Reijmer, media- en cultuurwetenschapper Nina Köll, schrijver en visagist Clark Accord, case-worker voor mensenrechten Sarah Bekkali, schrijver en activist Mojdeh Feili, schrijver en antivalidisme-activist Jeanette Chedda, kunstenaar, curator en podcaster Richard Kofi, moeder, echtgenote, vechter en overlever Khadija Boujbira, schrijver en cultureel programmamaker Simone Zeefuik, jurist, activist en politica Olave Nduwanje, spoken-word artiest en activist Tirsa With, queer activist Dino Suhonic, dichter, recensent en onderzoeker Mia You, schrijver, fotograaf en historicus Hasret Emine, journalist en spoken word artiest Zaïre Krieger, blogger en social cultureel ondernemer Deborah Cameron, historicus Karwan Fatah-Black, schrijver en uitgever Yael van der Wouden, onderzoeker en curator Rita Ouédraogo, socioloog Zouhair Hammana, cultuurhistoricus Nancy Jouwe en raadslid Fatima Faïd. Samengesteld door Dipsaus Podcast, de tweewekelijkse podcast door en voor vrouwen van kleur en iedereen die geïnteresseerd is in een ander geluid. Dipsaus is opgericht door Anousha Nzume, Ebissé Rouw en Mariam El Maslouhi. De eindredactie is in handen van Sayonara Stutgard

Tegen de achtergrond van de actuele Black Lives Matter-protesten groeit het besef dat niet-witte perspectieven geen nicheverschijnselen zijn, maar juist een groter plaatje aanvullen. Op donderdagavond 1 oktober komt een aantal van de auteurs van De Goede Immigrant naar Boekhandel Libris Venstra te Amstelveen om met elkaar in gesprek te gaan. Vanaf 19:30 uur is iedereen van harte welkom om te komen luisteren naar deze bijzondere perspectieven. Toegang is gratis, maar in verband met de coronamaatregelen is aanmelden bij Boekhandel Libris Venstra verplicht. Adres: Stadsplein 102A, 1181 ZM Amstelveen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.